ОТВОРЕН 42. ФЕСТИВАЛ МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ

30. јун 2017.

 
Међународни 42. Фестивал монодраме и пантомиме, чији је оснивач Градска општина Земун, 29. јуна, на сцени Театра ”Карт бланш” свечано је отворила глумица Рада Ђуричин одломком из представе ”Похвала лудости” познатог ренесансног писца Еразма Ротердамског.
 
У име општине Земун помоћник председника Милорад Радуловић симболички је уручио Кључ Земуна председнику Савета фестивала Предрагу Милетићу.
 
”Општина Земуна се поноси чињеницом да је 42 године покровитељ значајног међународног фестивала. За протекле четири деценије многобројни инострани и домаћи глумци су у овим посебним сценским формама давали свој максимум и несумњиво правили путоказ у развоју позоришта”, рекао је Радуловић.
 
У такмичарском делу програма публика ће имати прилику да погледа 12 представа, осам монодрама и четири пантомиме. Поред гостију из региона (Македонија и Хрватска) домаћинима ће се придружити и гости из Турске, Израела, Шведске и Хонг Конга.
 
Фестивал ће традиционално имати богат пратећи програм. Фестивалска публика је већ имала прилику да присуствује промоцији књиге Радомира Путника ”Драматуршка аналекта 2”, која је одржана 22. јуна у Музичкој школи ”Коста Манојловић”. У ресторану ”Стара царинарница”, 1. јула, са почетком у 11 часова, одржаће се симултанка велемајстора Алисе Марић са учесницима и гостима Фестивала, а 2. јула са почетком у 22.30 часова студенти глуме Академије уметности из Новог Сада играће представу ”Адам и Ева – седам смртних грехова”, која се приказује изван такмичарске селекције.
 
На челу овогодишњег Савета Фестивала налази се глумац Предраг Милетић, а чланови су: Радомир Путник, Рада Ђуричин, Игор Бојовић, Растко Јанковић, Стеван Родић и Вања Станивук. Директор Фестивала је Борислав Балаћ, а селектор проф. др Милован Здравковић. Фестивал траје до 2. јула 2017. године.
 
Више информација на http://www.festmono-pan.org.rs/