ОТВОРЕН 20. ЗЕМУНСКИ МЕЂУНАРОДНИ САЛОН КАРИКАТУРЕ

04. јун 2015.

 
Под покровитељством ГО Земун 3. јуна одржано је јубиларно отварање 20. Земунског међународног салона карикатуре. Од оснивања, 1996. године, земунски Салон спада међу најцењеније манифестације те врсте и ужива веома висок реноме међу светски познатим и признатим карикатуристима.
 
Теме овогодишњег Салона определио је трагичан догађај у Паризу 7. јануара, када су терористи убили десет особа у нападу на редакцију листа ”Шарли Ебдо”, међу њима и четворицу карикатуриста. Учесници овогодишњег Салона добили су задатак да цртају на две теме: ”Тероризам – глобално зло” и ”Слобода говора и медија”. На конкурс је пристигло 285 радова од стране 105 позваних карикатуриста из 55 земаља са свих континената.
 
У име општине Земун присутнима се обратио члан општинског Већа Милосав Стаменов: ”Земун се поноси својим карикатуристима који деценијама уназад проносе снагу уметничке слободе, рушећи снагом своје имагинације све идеолошке, верске и националистичке предрасуде. Нека слобода говора, слобода медија и слобода уметничког изражавањa буду трајне вредности у нашој средини”.
 
Међународни жири на челу са оснивачем Салона Бранком Најхолдом прву награду је доделио Илиану Савкову из Софије (Бугарска). Другу награду је добио Лазо Средановић из Крашића (Црна Гора), док је трећа награда припала Серафиму Бакоулису из Атине (Грчка). Жири је доделио и „Похвалу раду“ карикатуристи Дејану Ђуровићу из Београда.
 
И за овогодишњи Салон припремљен је каталог са репродукцијама свих селектованих радова и ауторским текстом Бранка Најхолда „Карикатуриста – опасно занимање“ са прегледом свих насиља над карикатуристима од 1831. године до данас.
 
????????????????????????????????????
 
????????????????????????????????????
 
FOTO2
 
FOTO3