ОТКРИВЕНА СПОМЕН ПЛОЧА БРАНКУ ПЕШИЋУ

26. октобар 2016.

 
Председник Градске општине Земун Дејан Матић, градоначелник Београда Синиша Мали и директор школе „Бранко Пешић“ Ненад Ћирић открили су 26. октобра спомен плочу некадашњем градоначелнику Земуна и Београда Бранку Пешићу, на истоименој школи у Земуну, поводом 30 година од његове смрти.
 
У свом обраћању присутнима председник Матић је истакао да је Бранко Пешић волео непосредан контакт са грађанима, и користио сваку прилику да им помогне.
 
“Данас смо се окупили пред школом која носи име нашег драгог суграђанина, Земунца, председника Скупштине општине Земун и једног од најбољих градоначелника Београда – Бранка Пешића. Његово дело је путоказ за све будуће генерације, доказ да једино рад даје резултате, а управо по непрекидном раду и љубави према свом граду памтимо Бранка. Његов покретачки дух и радна енергија за нас су трајна инспирација да идемо напред, да Земун засија новим сјајем, да се шири и гради. Желимо да будемо узор младим генерацијама, како треба чувати, волети и развијати свој град, као што је Бранко био нама. Нека ова спомен плоча буде наша порука младима да не заборављамо оне који су својим делом уградили име у темеље овога града“, рекао је председник Матић.
 
Градоначелник Београда Синиша Мали истакао је да су Мостарска петља, Прокоп и Београђанка објекти и пројекти којих не би било да није било Бранка Пешића.
 
„Београд је имао много управитеља, градоначелника, председника разних већа, али нико није био као Бранко Пешић. Нама је свима дао домаћи задатак и не без разлога се период када је он управљао градом зове златно доба Београда. Од када сам преузео ову функцију још више поштујем Бранка Пешића. Схватам колика је то одговорност и обавеза као и да није лако покренути неке ствари напред“, рекао је Мали.
 
Откривању плоче присуствовало је руководство Градске општине Земун, секретарка за културу Града Београда Ивона Јевтић, председник организационог одбора за подизање спомен плоче Бранку Пешићу Драго Матијашевић, директор „Железница Србије“, директори земунских школа, бивши градоначелници Земуна, потомци Бранка Пешића, поштоваоци и грађани Земуна.
 
Бранко Пешић био је председник Скупштине општине Земун од 1955. до 1958. године.
 
naslovna
 
pesic1
 
pesic 2
 
pesic 3
 
pesic 4
 
pesic 5
 
pesic 6