ОТКРИВЕНА БИСТА КРАЉИЦИ МАРИЈИ

05. новембар 2019.

 

Председник Градске општине Земун Дејан Матић, заменик градоначелника Града Београда Горан Весић и директорка Завода за заштиту споменика Града Београда Оливера Вучковић открили су на дан Празника Градске општине Земун – 5. новембра бисту краљице Марије у дворишту некадашњег Дома за сремску сирочад, чији је ова хумана жена била добротвор.

 

”У Земуну већ 22 године са успехом ради Регионални центар за таленте, као један од четрнаест Регионалних центара у Србији. Ови центри су формирани са задатком да окупе потенцијално надарене ученике и да им кроз посебно организоване облике рада омогуће напредовање у областима које сами изаберу и тиме подигну потенцијал научног подмлатка. У овој згради делује и Удружење Пријатељи деце Земуна. Мало је познато да се овај Центар налази у згради некадашњег Дечијег дома краљице Марије, то јест Дома за сремску сирочад, који се финансирао средствима из Фонда краљице Марије за подизање и издржавање сирочића. Као одговорна власт Градска општина Земун наставља дугу традицију бриге о младима”, рекао је Матић, уз напомену да ће Општина у сарадњи са Заводом за заштиту споменика Града Београда завршити пројекат потпуне реконструкције објекта, како би услови за рад са талентованом децом били на највишем нивоу.

 

Заменик председника градоначелника Београда Горан Весић подсетио на значај добротворног рада краљице Марије и истакао да је циљ израде бисте краљице Марије да се недостајућа биста обнови како би поново представљала интегрални део Дечијег дома и меморијално сведочанство бриге друштва и краљевске породице Карађорђевића.

 

Друштво за заштиту деце је на дан венчања краља Александра и краљице Марије 8. јуна 1922. године од прикупљених средстава основало Фонд краљице Марије. Краљица се примила покровитељства над Домом 5. новембра 1923. године када је дом с њеним допуштењем назван Дом сирочади краљице Марије. Председница Друштва др Видосава Поповић (1884-1965) је поклонила бисту краљице Марије и поставила је 1932. године испред Дома.

 

Данас се у Дечијем дому краљице Марије налази Регионални центар за таленте и Друштво пријатеља деце. Објекат има статус споменика културе. Обновљен је и саниран према условима и под надзором Завода за заштиту споменика културе града Београда 2016. године.

 

Откривању бисте краљице Марије присуствовали су заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић, заменица председника Скупштине Града Београда Андреа Радуловић, члан Већа Града Београда Гаврило Ковачевић, секретар градског Секретаријата за културу Иван Карл, представници институција културе и многобројни грађани.

 

Биста која је постављена дело је академског вајара Милоша Комада.