ОСНОВАНО УДРУЖЕЊЕ ”ДАЛМАЦИЈА”

10. децембар 2018.

Заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић и секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић присуствовали су оснивачкој скупштини Удружења за друштвено економски развој ”Далмација” која је одржана 7. децембра у великој сали Градске општине Земун.

 

Оснивачкој скупштини су присуствовали челни људи градова Книна и Скрадина, општина Ервеник, Бискупија и Кистање, као и представници Шибенско-книнске жупаније. Такође, присутни су били и челници општина Земун, Обреновац, Сурчин и Стара Пазова. То су општине које су прихватиле највећи број избеглих и расељених лица из Далмације.

 

У циљу успостављања што ближе сарадње на оснивачкој скупштини поднета је иницијатива за отварање Канцеларије шибенско-книнског залеђа у Београду, која би требало да почне са радом 2019. године, најавио је заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић, уз напомену да се у том делу Хрватске налази духовна баштина Срба која може бити потенцијал за сарадњу и бољу будућност како Срба, тако и Хрвата.

 

”Окупили смо се са само једним циљем, а то је да успоставимо што ближу културну, научну, спортску, медијску и пре свега економску сарадњу са посебним интересом да се развију међусуседски односи на добробит свих грађана. Општине које су пре 20 година прихватиле највећи број избеглих и прогнаних заједничким снагама ће подржати отварање Канцеларије”, рекао је Ковачевић.

 

Заменица жупана Шибенско-книнске жупаније Ања Шимпрага истакла је значај оснивања Удружења које ће омогућити да Срби из Далмације из прве руке сазнају шта се дешава у родном крају, а посебно када су у питању информације у вези са запослењем што представља окосницу за евентуални повратак.

 

На оснивачкој скупштини су представљени културни и економски потенцијали далматинског залеђа, изабрано је и руководство Удружења и постављене су смернице рада.

 

Шибенско-книнска жупанија једна је од 20 жупанија Хрватске. Налази се у средишњој Далмацији, а седиште јој је у Шибенику. Кнински регион 1991. насељавало је више од 40 хиљада становника, двадесет година касније њихов број је преполовљен, а већинско становништво и данас чине Срби.