ОПШТИНА ЗЕМУН ВАЖАН АКТЕР КОНФЕРЕНЦИЈЕ ”САРАДЊОМ ДО ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА –АГЕНДА 2030”

07. јун 2019.

Конференција ”Сарадњом до одрживог развоја – Агенда 2030” одржана је 5. јуна 2019. године са циљем подизања свести јавности о Агенди 2030 Уједињених нација и неопходности локализације циљева одрживог развоја.

Градску општину Земун на конференцији је као пример добре праксе у локализацији циљева одрживог развоја представио председник Скупштине Градске општине Земун Ненад Врањевац.

Конференција је организована кроз регионални пројекат Социјална права за осетљиве групе” СоРи Немачке развојне сарадње који имплементира ГИЗ, заједно са партнерима Министарством државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, Секретаријатом за социјалну заштиту Града Београда и Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).

Присутнима на конференцији су се обратили Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, Славица Ђукић Дејановић,  министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, Доротеа Гиселман, заменица амбасадора Савезне Републике Немачке у Београду, Горан Весић, заменик градоначелника Београда, Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина (СКГО),  Наташа Станисављевић  градска секретарка за социјалну заштиту, као и представници других институција.

Ненад Врањевац, председник Скупштине ГО Земун је представио пројекат ”Партнерства одрживог развоја локалних самоуправа”, који је Градска општина Земун реализовала у сарадњи са братском општином Офенбах на Мајни у 2018. години. Он је рекао да је Земун одговорно ушао у реализацију циљева из Агенде 2030, и да управо учешће на овој конференцији потврђује да је преузео улогу лидера у препознавању значаја спуштања на локални ниво ове проблематике.

”Градска општина Земун покреће, иницира и финансира бројне пројекте из области социјалне инклузије, превенције породичног и вршњачког насиља, безбедности у саобраћају, заштити животне средине, афирмацији људских и мањинских права, родне равноправности, економског оснаживања маргинализованих група. Посебна пажња се поклања међугенерацијској солидарности и програми се креирају тако да сваки грађанин Земуна нађе своје место, било да говоримо о спортским и рекреативним програмима, или културним, уметничким  и едукативним садржајима” рекао је Врањевац.  

 

 

Један од најважнијих циљева одрживог развоја јесте отварање нових радних места и смањење стопе незапослености, подстицање запошљавања младих и лица са инвалидитетом.

Управо је као резултат пројекта ”Партнерства одрживог развоја локалних самоуправа (2016-2018)” који је реализован финансијском подршком Савезног немачког министарства за економску сарадњу и развој, преко агенције ”Глобални ангажман” креиран ”Предузетнички компас”.

 

Учесници конференције сложили су се у оцени да је за постизање циљева одрживог развоја неопходно укључивање релевантних актера на глобалном, националном и на нивоу локалне самоуправе, уз укључивање невладиног и приватног сектора.

Више пута у току конференције је истакнут пример ГО Земун као општине која је постигла значајне резултате у промоцији локализације циљева одрживог развоја.

Уметнички део програма су извеле ученице Музичке школе ”Коста Манојловић”, која активно учествује у активностима општине Земун у промоцији циљева одрживог развоја.

Најважнија порука учесника конференције је ”Циљеви Агенде 2030 су наши заједнички циљеви, а наш најважнији циљ и главни мото је да никога не остављамо запостављеним.”