OKRUGLI STO O VEKU DRUŠTVENE BRIGE O DECI U ZEMUNU

13. maj 2019.

U organizaciji Gradske opštine Zemun i ”Prijatelja dece Zemuna” u prostoru Kancelarije za mlade GO Zemun 18. maja  sa početkom u 10.30 časova održaće se okrugli sto na temu 100 godina društvene brige o deci u Zemunu, najavio je dugogodišnji sekretar ove organizacije Milan Ilijin – Micko  na konferenciji za novinare.

 

Konferenciji je prisustvovao i pomoćnik predsednika Gradske opštine Zemun Milorad Radulović.

 

Na okruglom stolu u subotu, kako je navedeno, biće reči o jednom od najstarijih časopisa ”Dečiji prijatelj”, koji su poznati Zemunci pečatali  od 1885. do 1887. godine u štampariji Miloša Grabovačkog. Reč je, naime, o istorijatu Društva za zaštitu dece u Zemunu 1919-e do Drugog svetskog rata, o periodu Doma pionira Anđa Ranković i pionirskim programima od 1945. do 1990. godine, o 30 godina od donošenja Konvencije o dečjim pravima OUN i pratećim dokumentima, delovanju Prijatelja dece Zemuna, novim tendencijama u radu i potrebi umrežavanja i povezivanja sa organizacijama i udruženjima koja se bave programima za decu i omladinu Zemuna, Beograda i Srbije.

 

Ljiljana Zorkić, Petar Alivojvodić, Dragan Rumenčić, Srđan Došen, Milica Ubović, sekretar Prijatelja dece Beograda samo su neki od podnosilaca referata koji će moći da se čuju na okruglom stolu povodom obeležavanja stote godišnjice od osnivanja Društva za staranje o sirotoj deci Srema u sopstvenoj namenskoj zgradi sirotišta u Ulici Cara Dušana 57, gde je i danas sedište Prijatelja dece Zemuna.