ОДРЖАНА ТРИБИНА О БЕЗБЕДНОСТИ У САОБРАЋАЈУ

27. октобар 2017.

 
У организацији Градске општине Земун, 26. октобра одржана је трибина ”Промоција употребе заштитних система – сигурносног појаса и дечијег аутоседишта у циљу превентиве у саобраћају”.
 
Председник Скупштине Градске општине Земун и председник Савета за безбедност саобраћаја на путевима Ненад Врањевац одржао је пригодно предавање о активностима Савета на пољу безбедности у саобраћају, а затим је са в.д. директорком Агенције за безбедност саобраћаја Јасмином Милошевић и секретаром Скупштине Градске општине Земун и чланом Савета за безбедност саобраћаја на путевима Марком Јанковићем уручио земунским породиљама сто дечијих аутоседишта.
 
”Наша обавеза је да радимо на подизању нивоа саобраћајне културе и на достизању циљева Стратегије Републике Србије о безбедности саобраћаја, а то је да до 2020. године ниједно дете не погине у саобраћају, да се број погинулих и повређених смањи за 50 одсто. Данас су овде са нама млади људи и родитељи који имају посебну одговорност да правилно користе дечија аутоседишта. Гарант подизања нивоа безбедности у саобраћају јесте адекватна едукација која подразумева усвајање специфичних вештина потребних за безбедно управљање возилом. Зато је неопходна континуирана сарадња свих инстанци које учествују у њиховој обуци”, истакао је Врањевац.
 
Том приликом, Врањевац је исказао велику захвалност Градском секретаријату за саобраћај, који сваке године део средстава од наплаћених новчаних казни усмерава локалним саветима за безбедност у саобраћају како би што успешније реализовали своје пројекте. Такође се захвалио основним и средњим школама са територије Градске општине Земун које учествују у значајној мисији да нам деца буду безбедна у саобраћају, као и земунском породилишту као значајном партнеру у реализацији овог пројекта.
 
После теоријске обуке о употреби аутоседишта, представнице Удружења ”Родитељ” Марија Кончар и Зорица Момчиловић демонстрирале су постављање дечијег аутоседишта и правилно везивање појасева у аутомобилу.
 
На трибини су стручњаци Агенције за безбедност саобраћаја – в.д. директорка Јасмина Милошевић и Душко Пешић, говорили о проблему страдања деце путника у саобраћају, а изнети су и примери добре праксе локалних савета безбедности у саобраћају.
 
На трибини родитељи возачи су имали прилику да се подсете шта је све неопходно предузети како би се понашали савесно и одговорно у саобраћају.