ОДРЖАНА ПРВА СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

01. март 2019.

Поводом обележавања Међународног дана цивилне заштите у Градској општини Земун 1. марта одржана је прва седница новог сазива општинског Штаба за ванредне ситуације. Седницу је водио заменик команданта Штаба и заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић, а присутни су били чланови Штаба из Градске општине Земун, као и из Полицијске станице Земун и Дома здравља Земун.

 

Међународни дан цивилне заштите свечано се обележава још од 1990. године када је Одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите изабран 1. март са циљем да се укаже на виталан значај и улогу система цивилне заштите у свим случајевима типских несрећа и катастрофа и да се ода признање за напоре и подвиге које су учинили људи широм света, као и да се подсети на све настале жртве. Обележавање Дана цивилне заштите свечано је уприличено и у Скупштини града Београда.

 

Чланови општинског Штаба су једногласно усвојили предлог Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације – Управе за ванредне ситуације у Београду да због насталих организационих промена у овој Управи уместо досадашње начелнице општинског Штаба за ванредне ситуације Градске општине Земун, представника управе за ванредне ситуације у Београду и вишег полицијског инспектора Ане Можгон Кунески дужност начелника преузме млађи полицијски саветник Дијана Микић Стојановић.

 

Новопостављена начелница се захвалила на указаном поверењу и том приликом истакла да цивилна заштита треба да има већи значај у систему заштите и спасавања.

 

Чланови општинског Штаба су упознати са спроведеним активностима у току зимског периода, као и са током израде Одлуке о формирању цивилне заштите. По оперативном плану за зимски период од 40 тона индустријске соли добијене од ЈКП ”Београд пут” грађанима је подељено 27 тона, док ће преостале количине у првим јесењим месецима ове године бити подељене школама и вртићима пре наредног зимског периода.

 

Такође, са колективима школа, вртића и Дома здравља Земун реализоване су акције чишћење снега, а Градска општина Земун је издавала на реверс алатке за чишћење снега свима којима су биле потребне. У сарадњи са Ватрогасно-спасилачком јединицом Земун реализована је акција уклањања леденица са крова Градске општине Земун, а у сарадњи са Градом Београдом у Улици Љиљане Крстић у Алтини испумпан је вишак атмосферских падавина са коловоза и тротоара.

 

У циљу санирања хидраната на територији Градске општине Земун, ЈКП ”Београдски водовод и канализација” је доставила податак општинском Штабу за ванредне ситуације да је на територији општине Земун постављено 1988 хидраната.

 

Чланови општинског Штаба су прихватили извештај и закључили да ће надлежне службе пратити све настале промене на терену.