ОДРЖАНА МЕЂУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА ”ДУНАВ – РЕКА САРАДЊЕ”

24. септембар 2018.

У организацији Удружења ”Дунав – река сарадње”, а уз подршку Градске општине Земун 24. септембра у великој сали одржана је Међународна научна конференција ”Дунав – река сарадње” 2018. на тему ”Одрживо коришћење природних и културно-историјских ресурса – уметност очувања и дељења”. Другу годину за редом конференција се одржава у Земуну у оквиру манифестације ”Дани европске баштине”.

 

Овај значајни научни форум, у чијем су раду узели учешће и представници амбасада Румуније, Мађарске и Словачке у Србији, представници министарстава трговине, туризма и телекомуникација, заштите животне средине и ресора заштите културног наслеђа у Министарству културе у Влади Републике Србије и еминентни предавачи са најновијим истраживањима и својим научним радовима указао је на нове могућности отварања пројектне сарадње.

 

У име Градске општине Земун уважени скуп је поздравио заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић.

 

”Дунав је једина велика европска река која која тече од Запада према Истоку. Зато нам он даје белу хартију коју заједно исписујемо стварајући заједничко културно благо и природне ресурсе, које морамо сачувати за будуће генерације. Излагања учесника конференције дају нам тачку ослонца за одрживо коришћење потенцијала речних токова у аспекту привреде, саобраћаја, туризма, пољопривреде и индустрије, са посебним акцентом на област одрживог коришћења природних и културно-историјских ресурса”, истакао је Ковачевић и најавио скори почетак изградње земунског пристаништа за путничке бродове и крузере – пројекат којим ће Градска општина Земун у сарадњи са Градом Београдом значајно унапредити привредну, туристичку и културну сарадњу народа наслоњених на Дунав, реку сарадње.

 

Конференција је резултирала доношењем завршног документа у коме су сажети сви закључци многобројних научних истраживања, анализе ефеката остварених пројеката, прогнозе пројектних предлога и пројектних идеја у области одрживог коришћења природних, културно-историјских и капиталних инфраструктурних пројеката.