ODRŽANA MANIFESTACIJA ”O’RUK”

09. septembar 2017.

 
Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić i Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, 9. septembra, prisustvovali su izložbi i promociji prvog kataloga ”O’ruk proizvoda”, koje su priredili korisnici Doma penzionera ”Bežanijska kosa”.
 
U ovoj radionici stvara preko tri stotine baka i deka, članova dnevnih centara i klubova za starije Gerontološkog centra Beograd. Za nepune tri godine stvorili su na stotine unikatnih proizvoda za decu i odrasle. Jedina svrha rukotvorina koje su stvorili predanim radom je da ulepšaju svakodnevicu – da obraduju svakog u čije ruke dođu, zagolicaju maštu, privuku neotkrivene kreativce i prenesu poruku ljubavi.
 
Direktorka Ustanove ”Gerontološki centar Beograd” Suzana Mišić je istakla da sekcija ”O’ruk” predstavlja održivi model socijalnog preduzetništva, kojim se podstiče međugeneracijska solidarnost i empatija. Članice ove sekcije su prve pokrenule akciju pod nazivom ”Za divne male divove” i s ljubavlju izradile garderobu za male pacijente čime im pomažu u lakšem oporavku tokom lečenja u Institutu za neonatologiju u Beogradu.
 
U okviru radionice proizvode se i autentični ekološki predmeti heklani od recikliranih kesa i pletene torbe od papira. Udruživanjem članova ”O’ruk” neguju se i čuvaju od zaborava autentične veštine tradicionalnih ručnih radova i podstiče implementacija koncepta aktivnog starenja.
 
”Za državu, vladu i ministarstvo kojim rukovodim od velikog je značaja pozitivan stav u odnosu na potrebe ljudi trećeg životnog doba, njihovih mogućnosti i očekivanja. Vlada Republike Srbije je 2017. godinu proglasila godinom međugeneracijske solidarnosti. Manifestacija ‘O ruk’ je još jedan od dobrih primera kako se putem dobro organizovanog i postavljenog koncepta brige o starijima prevazilaze sva ograničenja. Siguran sam da bi priznati svetski kreatori i umetnici bili zapanjeni da su mogli videti radionice i proizvode koje ste napravili. Promocija vašeg rada putem kataloga je odlična”, rekao je ministar Zoran Đorđević, uz napomenu da će učiniti sve što je u nadležnosti ministarstva da pomogne dalji rad ove sekcije.
 
Prezentaciji rukotvorina, ali i drugih sekcija poput slikarske, stonoteniserske, šahovske i grupe koja vežba jogu prisustvovali su i ambasadorka Republike Slovačke NJ.E. Dagmar Repčekova, kao i predstavnici republičkih i gradskih organa i nevladine organizacije koje se bave socijalnom zaštitom.
 
U kulturno-umetničkom programu nastupile su grupe pevača Kluba za starije ”Drinka Ćuković”, PAKUD-A ”Anđelka Trnavac”, hor Doma Bežanijska kosa i mnogobrojna kulturno-umetnička društva.