ОДРЖАНА 50. ЈУБИЛАРНА ОПШТИНСКА СМОТРА ”ШТА ЗНАШ О САОБРАЋАЈУ”

08. април 2019.

Под покровитељством Градске општине Земун – Савета за безбедност саобраћаја на путевима, у организацији Ауто-мото клуба  ”Јединство”, 7. априла у Основној школи ”Светозар Милетић” одржана је 50. јубиларна општинска смотра ”Шта знаш о саобраћају”.

 

Ђаци из 12 основних школа, укупно 135 такмичара, показали су завидно знање из познавања саобраћајних правила и спретност у вожњи бицикла на полигону.

 

Ово такмичење Савет за безбедност саобраћаја на путевима спроводи у складу са Националном стратегијом о безбедности саобраћаја 2015-2020. На овај начин Градска општина Земун даје свој допринос у подизању нивоа саобраћајне културе и промовише савесно и одговорно понашање свих учесника у саобраћају.

 

У групи Б на победничком трону били су Милица Балић из ОШ ”Светислав Голубовић Митраљета”, Дамњан Јелић из ОШ ”Светозар Милетић”, а у групи Ц победници су Ана Марија Васић и Урош Буквић из ОШ ”Соња Маринковић”.

                                 

У генералном пласману најбоље резултате су постигле екипе школа ”Соња Маринковић”, ”Светозар Милетић” и ”Светислав Голубовић Митраљета”.

 

У IV првенству Земуна у спорој вожњи, најбољи је био Владимир Врањевац из ОШ ”Станко Марић”, који је показао изузетну вештину и прецизност.

 

Председник Скупштине ГО Земун и председник Савета за безбедност саобраћаја на путевима ГО Земун Ненад Врањевац истакао је да у многобројним активностима које спроводи Савет, смотра ”Шта знаш о саобраћају” заузима најважније место, као најстарија манифестација која окупља и највише учесника, будући да су сви земунски основци у конкуренцији за такмичење.

 

”Деца из године у годину показују завидно знање и висок ниво свести о безбедном понашању у саобраћају, како у теоретском, тако и у практичном делу такмичења. Квалитет континуираног рада у области саобраћајне културе ђаци Земуна су показали освојивши прва места на међународним такмичењима”, истакао је Врањевац са поруком да ће и надаље Савет за безбедност едукацијом и промотивним кампањама утицати на подизање нивоа безбедности свих учесника у саобраћају.

 

Истраживања показују да саобраћајно васпитање које почиње у основној школи, са усвајањем знања из саобраћајних правила утиче на општи степен безбедности у саобраћају одређене државе.

 

”Шта знаш о саобраћају” одржава се као званично такмичење Министарства просвете, науке и технолошког развоја, уз подршку Ауто-мото савеза Србије (АМСС), Друштва наставника техничког образовања Србије и Министарства просвете науке и технолошког развоја, Министарства унутрашњих послова, школа и спонзора.