ODRŽAN REGIONALNI OKRUGLI STO U ZEMUNSKOJ GIMNAZIJI

16. april 2018.

 
U okviru projekta Saveta Evrope ”Razvoj demokratske kulture u školi”, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Zemunskoj gimnaziji od 13. do 15. aprila organizovan je okrugli sto na temu ”(Ne) postoji Učenički parlament” .
 
U toku manifestacije gimnazijalci iz regiona i Srbije diskutovali su na temu (ne)vidljivosti participacije učenika o važnosti postojanja Učeničkog parlamenta, činiocima koji utiču na stabilnost i zakonskom okviru koji definiše rad parlamenta.
 
Gradska opština Zemun i Zemunska gimnazija bile su domaćini Gimnaziji Kranj-Slovenija, Gimnaziji ”Nikola Tesla” iz Budimpešte – Mađarska, Drugoj gimnaziji iz Varaždina – Hrvatska, Gimnaziji ”Sveti Kliment Ohridski” iz Ohrida – Makedonija, Gimnaziji ”Tanasije Pejatović” iz Pljevalja – Crna Gora, Gimnaziji iz Gnjilana, Užičkoj gimnaziji, Šabačkoj gimnazija, Prvoj kragujevačkoj gimnaziji i Gimnaziji ”Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada.
 
”Parlamentarci Zemunske gimnazije su pokazali da je Učenički parlament i te kako vidljiv, i da ima značajnu ulogu u razvoju kako pojedinca, tako i kolektiva, a svakako je pokazano da đaci imaju podršku svojih profesora i lokalne samouprave, odnosno Gradske opštine Zemun, koja je pomogla organizaciju ovog Okruglog stola sa temom (Ne)vidljivosti Učeničkog parlamenta. Rezultati ovog skupa pokazuju da Srbija u pogledu pravne regulative spada u red savremenih pravnih sistema i u oblasti obrazovanja, s obzirom na to da sadrži pravni okvir i na temu učeničkog parlamentarizma”, rekao je sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković, uz napomenu da su susreti mladih ljudi iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Srbije pokazatelj prosperiteta Evrope i negovanja postulata demokratskih društava, sadržanih u ljudskim pravima, vladavini prava, jednakosti i slobodi.
 
Za goste je pored obrazovnih radionica priređen i prateći program – obilazak Zemuna i Beograda, poseta Muzeja savremene umetnosti, kao i mnogobrojni kulturno-zabavni sadržaji.