ОБИЛАЗАК РАДОВА НА КИШНОМ КОЛЕКТОРУ ЗЕМУН ПОЉЕ-ДУНАВ

23. новембар 2015.

 
Градоначелник Београда Синиша Мали, председник општине Земун Дејан Матић и заменик председника Дамир Ковачевић обишли су 23. новембра градилиште колектора „Земун Поље – Дунав”, који ће од пролећа идуће године у потпуности решити проблем одвођења кишне канализације за насеља Земун Поље, Батајница, дела насеља Алтина и привредне зоне „Горњи Земун“. Укупна вредност радова, које финансира Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, износи 40 милиона евра. Обиласку је присуствовао Бранислав Поповић, директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда и представници извођача радова, предузећа „Колубара – Мионица”.
 
Синиша Мали је истакао да ово најзначајнији објекат комуналне инфраструктуре који се у овом тренутку гради не само у Београду, већ у целој Србији.
 
„Овај кишни колектор је веома важан зато што ће овом делу Београда омогућити да у потпуности реши проблем кишне канализације. Вредност пројекта је око 40 милиона евра, а подсетићу да је започет још 2008. године и из разних разлога био обустављан током неколико година. Ми смо га поново покренули и сада смо коначно изашли у корито Дунава и тренутно је завршено 97 до 98 одсто радова, а остатак ће бити готов на пролеће следеће године, када ће цела кишна канализација из Батајнице, Земун Поља, дела Алтине и других насеља долазити овде. То ће нам истовремено омогућити и да се бавимо примарном и секундарном мрежом коју градимо у овом делу Београда. Овај пројекат је у складу са планом који имамо, да у следећих десет година потпуно завршимо канализациону и водоводну мрежу на територији Београда и ми ћемо тај план данас усвојити на Градском већу. Као што смо и обећали, свака кућа, свако домаћинство, свака фабрика на територији града имаће прикључак на воду и канализацију и то је нешто за шта ће Град Београд у наредних десет година издвојити 600 милиона евра“, рекао је Синиша Мали.
 
Градоначелник је нагласио да је овај пројекат један од капиталних по значају за Град Београд и подсетио да сви досадашњи пројекти имају за циљ да побољшају квалитет живота Београђана и створе боље услове за инвеститоре.
 
Пројекат „Земун Поље – Дунав”, са укупном дужином од 3.600 метара, гради се најсавременијом тунелском машином, специјално конструисаном за потребе овог посла према геомеханичким, хидролошким и другим параметрима пројекта. Пречник тунела је 3,2 метра, на дубини од 10 до 26 метара, а у радовима учествује више од 200 радника различитих профила. По уклањању грађевинске „кртице” уследиће постављање изолације и занатски радови, а рок за завршетак радова је 30. април 2016.
 
Изградњом овог колектора трајно ће се решити проблем одвода атмосферских вода у Дунав као и проблем изливања канализације. Такође, значајно ће се побољшати еколошка и санитарна заштита, а истовремено и обезбедити урбанизација простора и развој целокупног подручја.
 
naslovna
 
1
 
2
 
4