ОБЕЛЕЖЕНО 70 ГОДИНА ДОМА ВАЗДУХОПЛОВСТВА

10. септембар 2015.

 
У свечаној сали Дома ваздухопловства у Земуну, 10. септембра свечано је обележено 70 година постојања и рада ове установе у саставу Команде Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије.
 
У присуству генерал-мајора Ранка Живака, команданта Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и његових сарадника, као и начелника Дома ваздухопловства Татјане Сурлић, званицама и најближим сарадницима ове установе обратио се пуковник Драган Панић, помоћник команданта, излагањем о историјату и значају Дома ваздухопловства. Након пригодног културно-уметничког програма, у галерији „Икар“ отворена је изложба академског сликара Јелене Бибић под називом „Поглед орла“
 
„У Дому ваздухопловства одржавају се бројне манифестације које сведоче о нашој традицији и баштини, као и друге манифестације које потврђују богату, дугогодишњу сарадњу коју негујемо са општином Земун и удружењима грађана. Као што смо то чинили и до сада посветићемо посебну пажњу унапређењу наше веома успешне и плодоносне сарадње, на обострано задовољство, а пре свега у интересу наших грађана,“ рекао је пуковник Панић.
 
Испред општине Земун свечаности је присуствовао Дамир Ковачевић, заменик председника.
 
„Знамо да иза сваког успеха стоји посвећеност и велики рад, а овај јубилеј сведочи да ће успех бити примећен и вреднован. Догађаји попут овог данас јесу најјаснији показатељ прогресивног хода у будућност нашег града, државе и народа”, изјавио је заменик Ковачевић.
 
Дом ваздухопловства представља једну од најзначајнијих културних установа у Земуну и налази се у згради Команде РВ и ПВО, делу чувеног архитекте Драгише Брашована. Зграда је потпуно завршена 1936. године, када се у њу из Новог Сада преселила Команда ваздухопловства. Препознатљива је по симболу ваздухопловства – статуи Икара, која од 1938.
године краси фасаду овог велелепног здања. Једно од централних места Дома ваздухопловства је галерија „Икар“ где је за 38 година постојања одржано преко 700 изложби. Као центар културног дешавања, представама, изложбама, промоцијама књига и концертима, галерија „Икар“ окупља припаднике војске, уметнике, ствараоце, културне раднике и бројне грађане Земуна.
 
Команда ваздухопловства основана је 1912. године на основу одлуке српског Војног министарства и Главног ђенералштаба. Војвода Радомир Путник је донео решење о формирању Ваздухопловне команде, у чији састав су ушли сви сегменти тадашњег ваздухопловства: Аеропланско и Балонско одељење, Водоницка централа и Голубија пошта. У то време Србија је била једна од 15 држава на свету која је имала војно ваздухопловство.
 
naslovna
 
1
 
2
 3
 
4
 
5