ОБЕЛЕЖЕНE ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД НАТО АГРЕСИЈЕ

25. март 2019.

Поводом 20. годишњице од НАТО агресије на СР Југославију, 24. марта, председник Градске општине Земун Дејан Матић и заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић присуствовали су обележавању Дана сећања и положили венац на спомен-обележје погинулим припадницима Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије на платоу испред зграде Команде РВиПВО у Земуну.

 

Венце на спомен-обележје положили су представници РВиПВО, чланови породица погинулих, ратни састав Команде РВиПВО, удружења ваздухопловаца и борачка удружења.

 

Дан сећања обележен је и у касарни ”Радован Медић”, где је помоћник председника Градске општине Земун Милорад Радуловић положио венац на спомен-бисту заставнику Радовану Медићу, првој жртви НАТО бомбардовања, који је погинуо 24. марта 1999. године, као и на спомен обележја пуковнику Миленку Павловићу, који је током бомбардовања био на дужности команданта 204. ловачког пука и мајору Зорану Радосављевићу, пилоту 127. ловачке авијацијске ескадриле ”Витезови”. Венце у Батајници положили су и представници Војске Србије, СУБНОР-а, чланови породица и многобројни грађани.

 

Мајор Зоран Радосављевић  се добровољно јавио на борбени задатак, а страдао је у МиГ-29 у борби са вишеструко надмоћнијим агресором. Пуковник Миленко Павловић погинуо је 4. маја 1999. године у бици против шеснаест НАТО авиона. Главна улица у Батајници данас носи његово име.