ОБЕЛЕЖЕНА СВЕТСКА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА

05. август 2019.

 

Уз подршку Градске општине Земун и компаније ”Роса”, Удружење ”Родитељ” организовало је централну манифестацију Светске недеље дојења 2019 у Земуну.

Манифестација, која се одржава по 14. пут, ове године под називом ”Оснажимо родитеље, омогућимо дојење” одржана је у просторијама Канцеларије за младе Градске општине Земун, уз присуство великог броја мајки са бебама, родитеља, деце, трудница, стручних сарадника и мама-саветница. Мајке које доје и труднице имале су прилику да разговарају и размене искуства и да добију савет и подршку од здравствених стручњака, али и дула и вршњачких саветница Удружења ”Родитељ”.

Тема овогодишње глобалне кампање се односи на родно равноправну подршку родитељима, која је од суштинског значаја за све области родитељства, па и за дојење. У оквиру манифестације промовисана је кампања ”Беба бира где”, осмишљена да подржи маме да доје где год то беба жели јер је мајчино млеко најбоља храна, а само дојење представља најлепши чин љубави.

Из Удружење Родитељ поручују да је фокус овогодишње Светске недеље дојења на оснаживању родитеља, јер се кроз овај процес омогућава успешније успостављање дојења и дуже трајање. Такође, веома је значајна подршка породице, заједнице и здравственог система.

Светска недеља дојења обележава се у више од 170 земаља света, прве недеље августа. Њен циљ је да јача друштвену свест о значају и предностима дојења и да обезбеди подршку дојењу, а тиме унапреди и заштиту здравља мајке и детета.