ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА НИКОЛАЈЕВСКЕ ЦРКВЕ

22. мај 2018.

 
Његова Светост патријарх српски Иринеј служио је 22. маја поводом храмовне славе, Преноса моштију Светог Николаја, свету архијерејску Литургију у цркви Светог оца Николаја, Архиепископа мирликијског Чудорворца, у Земуну.
 
Поред многобројних верника слави најстарије београдске и земунске Цркве, подигнуте 1745. године на месту старије дрвене богомоље, која се помиње још 1573. године присуствовали су помоћник председника Градске општине Земун Милан Милисављевић, секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић, као и директор Управе за сарадњу са црквама Милета Радојевић.
 
Николајевска црква у Земуну се налази у старом историјском језгру Земуна, испод средњовековне тврђаве Гардош.
Грађена је у барокном стилу, као једнобродна грађевина са двоспратним звоником. Црква има све типичне одлике барокних храмова подизаних у Срему у 18. веку. Унутрашњост цркве краси богато изрезбарени иконостас, са иконама које је 1762. године насликао Димитрије Бачевић, један од најпознатијих српских сликара из друге половине 18. века. Црква има једну од најбогатијих ризница старих култних предмета, као и збирку икона из 18. и 19. века. У цркви се чувају мошти св. апостола Андрије Првозваног.
 
У порти цркве је дуго година постојала школа у којој је службовао као учитељ Јоаким Вујић између 1807 и 1809. године о чему на црквеном дому постоји спомен плоча.