OБЕЛЕЖЕНА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ ПОВРЕДА У САОБРАЋАЈУ

28. април 2017.

 
Поводом обележавања Недеље превенције повреда у саобраћају, Градски завод за јавно здравље у сарадњи са Црвеним крстом Београда и Агенцијом за безбедност саобраћаја организовао је показну вежбу на спортским теренима Саобраћајно-техничке школе Земун.
 
На полигону испред публике постављено је возило из стварног саобраћајног удеса и приказана је реална ситуација судара аутомобила и мотоцикла. Ученици Саобраћајно-техничке школе Земун и Медицинске школе ”Надежда Петровић” су приказали правилно реаговање у случају саобраћајних незгода и спречавање саобраћајног трауматизма. Изведена је показна вежба пружања прве помоћи и демонстриране су технике извлачења повређених, збрињавање код повреда са крварењем и техника оживљавања.
 
Вежби су присуствовали председник Скупштине Градске општине Земун и председник Савета за безбедност саобраћаја на путевима ГО Земун Ненад Врањевац и секретар Скупштине и члан Савета Марко Јанковић.
 
Том приликом Врањевац је захвалио организаторима што су многобројној публици пружили прилику да види неке од поступака које је нужно извршити након настанка саобраћајне незгоде, како би се ублажиле последице.
 
”Важно је радити у континуитету на подизању нивоа саобраћајне културе и на достизању Стратегије Републике Србије о безбедности саобраћаја, а то је да до 2020. године ниједно дете не погине у саобраћају, да се број погинулих и повређених смањи за 50 одсто. Данас су овде са нама млади људи, будући возачи, а некима од њих то ће бити и занимање, а гарант њиховог професионализма је у адекватној едукацији и у примени дуалног образовања, које подрезумева праксу и усвајање специфичних вештина за одређена занимања”, истакао је Врањевац.
 
Ученици су се опробали на симулатору судара, у ношењу наочара које симулирају пијанство и у усвајању техника пружања прве помоћи.
 
Циљ вежбе је подизање свести о значају безбедног понашања у саобраћају, јер статистика упозорава да је у прошлој години, на подручју Београда близу седам хиљада људи повређено у саобраћају, а преко сто је изгубило живот.