ОБЕЛЕЖЕН ВЕК ПОСТОЈАЊА ШКОЛЕ ”ВЕЉКО РАМАДАНОВИЋ”

14. децембар 2017.

 
Поводом века постојања Школе за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић”,
13. децембра у Опери и театру ”Мадленианум” одржана је Свечана академија.
 
Повељу захвалности Градској општини Земун примио је секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић, који је истакао да Земун баштини богату традицију школства.
 
”Школа ‘Вељко Рамадановић’ је славећи јубилеј, носилац признања Општине Земун, али то признање није уручено само због стогодишњице постојања, него је признање професорима и васпитачима који су на јединствен начин образовали генерације дивних ђака који су учењем превазилазили слабовидост и постајали и данас постају важни покретачи нашег друштва”, рекао је Јанковић.
 
Школа за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић” формирана је у вихору Првог светског рата далеко од наше тада окупиране отаџбине, у Бизерти у Африци, на дан Светог Андреја Првозваног, 13. децембра 1917. године.
 
Директорка Школе Радмила Лабан захвалила се ученицима, родитељима, професорима, васпитачима и свима који су са много љубави, одрицања и рада у дугој историји, често у тешким околностима, изграђивали ову јединствену образовно-васпитну установу.
 
У знак посебне захвалности за допринос у раду и остваривању циљева и задатака школе уручене су повеље Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарству омладине и спорта, Секретаријату за образовање и дечију заштиту Града Београда, Секретаријату за саобраћај Града Београда, Градској општини Земун , Савезу слепих Србије, Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања, Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију
Привредној комори Србије и Опери и театру ”Мадленианум”.
 
У програму свечане академије учествовали су бивши и садашњи ученици, група ”Бистрик” и Иван Милинковић певач групе ”Легенде”.
 
Филм који је приказан о прошлости и садашњости школе подсетио је публику да су први ученици школе били српски војници који су изгубили вид и слух у Првом светском рату и да је оснивач, управник и први наставник школе био Вељко Рамадановић филантроп и педагог, једини човек који је тада познавао педагошки рад са слепим и глувонемим лицима. Такође, сазнали смо да данас Школа има око 150 ученика који су обухваћени савременим васпитно-образовним радом по најмодернијим светским стандардима.
 
”Школа ће знањем да растера мрак” је стих записан у химни Школе и најзначајнија је порука коју су многобројној публици упутили ђаци.
 
Свечаности је присуствовао и члан Већа ГО Земун Владимир Стојковић.