ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

04. децембар 2017.

 
Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, Друштво за церебралну парализу и дечију парализу Земун организовало је трибину ”Подршка интеграцији особа са инвалидитетом”.
 
Том приликом, секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић је истакао да је Међународни дан особа са инвалидитетом прилика да се скрене пажња јавности на потребе особа са инвалидитетом, и да ће Градска општина Земун и надаље чинити све што је у њеној надлежности како би одговорила свим потребама особа са инвалидитетом.
 
”Желимо друштво које ће подржавати и помагати сваком појединцу, у коме ће се свако осећати заштићено и безбедно. Зато је важно да у сарадњи са свим институцијама система афирмишемо потенцијале и креативност особа са инвалидитетом, обезбеђујући услове за њихову пуну интеграцију. Република Србија је потписница Конвенције о правима особа са инвалидитетом Уједињених нација, чиме је у све своје правне норме уградила позитивне стандарде и забрану сваке дискриминације, у складу са остваривањем загарантованих људских права”, рекао је Јанковић.
 
На трибини су учествовали секретарка Савеза за дечију и церебралну парализу Београда Дилбера Сарајлић, директорка Центра за социјлани рад Земун Нада Штављанин, Јелена Радовановић из Полицијске станице Земун и чланови Друштва за церебралну и дечију парализу Земун.
 
Учесници трибине су дискутовали на теме у вези са дневним услугама из области социјалне заштите, специфичностима пружања здравствене заштите особама са инвалидитетом и превентивних мера у спречавању насиља над особама са инавлидитетом.
 
Испред организатора, Даниел Пеурача је нагласио да Друштво окупља око 140 особа и у мрежи је инвалидских организација које подржава Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјалнa питања.
 
Друштво ЦДП Земун је основано 1980. године, на иницијативу Савеза Београда, са циљем
пружања социјалне заштите, помоћи у вези са остваривањем права и организовањем активности везаних за културу, спорт и рекреацију.
 
Међународни дан особа са инвалидитетом – 3. децембар, обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.