ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОДА АВИЈАЦИЈЕ

05. август 2019.

 

У Команди Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране у Земуну и на Војном аеродрому ”Пуковник-пилот Миленко Павловић” свечано је обележен 2. август – Дан рода авијације, који се слави у спомен на 1893. године, када се први пут званично помиње ваздухопловство у војсци на овим просторима.
 
Секретар Скупштине градске општине Земун Марко Јанковић присуствовао је свечаности у Команди Ратног ваздухопловства 1. августа и том приликом упутио срдачне честитке свим припадницима рода авијације.
 
Начелник штаба Команде Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране бригадни генерал Александар Бјелић је заслужним припадницима Ратног ваздухопловства и ПВО доделио златне летачке значке, највише признање вазухопловаца, као и звања инструктора летења.
 
Помоћник председника Градске општине Земун Милорад Радуловић присуствовао је 2.августа прослави Дана авијације и заветне славе 204. ваздухопловне бригаде на војном аеродрому у Батајници где је одржана церемонијална стајанка, свечано откривена табла назива аеродрома ”Пуковник-пилот Миленко Павловић” и положени венци у спомен парку. Свечаности је присуствовао и министар одбране Александар Вулин, као и представници државних органа и верских заједница.

Дан авијације прославља се 2. августа, у спомен на дан када је 1893. године наређењем краља Александра Обреновића предвиђено да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења. До 1941. године тај дан се традиционално прослављао као слава свих пилота и летача.