ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОЗОРИШТА ЛУТАКА ”ПИНОКИО”

04. април 2016.

 
Председник Привременог органа ГО Земун Дејан Матић, 1. априла присуствовао је прослави Дана Позоришта лутака ”Пинокио”, које луткари са пијететом називају Дан маштовитих људи.
 
”Ми већ годинама уз помоћ лутака, глумаца, аниматора и технике, кроз свет бајки, митова и легенди наше културне баштине и класичне драмске литературе, стварамо илузију стварности која нас учи животу. Бавећи се на одговоран начин репертоарским одабиром, ми не само да припремамо публику за позориште за одрасле, већ негујући традиционалне вредности градимо бастион културе, насупрот свему ономе чему нас засипају бројни медији, интернет и компјутерске игрице”, рекао је директор позоришта лутака Игор Бојовић, који се том приликом захвалио председнику привременог органа ГО Земун Дејану Матићу и свим присутним гостима на подршци и успешној сарадњи.
 
Током вечери на ”отвореној сцени” уручене су захвалнице и признања запосленима и сарадницима овог позоришта који су током протекле позоришне сезоне, али и свих претходних година колико траје позориште, низали само успехе на домаћим и међународним фестивалима.
 
Позориште лутака “Пинокио” основано је као Путујуће позориште “Пинокио” 1972. године. Наступом на Сусрету позоришта лутака Србије у Новом Саду, са представом ”Две приче”,
13. септембра 1972. године, Позориште је и званично отворено, а награда за увођење нових позоришних форми у луткарству била је признање идеји оснивања путујућег луткарског позоришта. “Пинокио” је добио своје седиште 1. априла 1973. године при Радничком универзитету у Земуну.
 
Прва представа одиграна je на земунској сцени под називом ”Догодило се у луткову”, у мају 1973. године, а већ у септембру исте године Позориште је са овом представом гостовало у Немачкој. Од 1978. године “Пинокио” добија статус сталног београдског позоришта, а до данас је остало једино луткарско позориште у Београду.
 
Позориште лутака ”Пинокио” данас је смештено у некадашњем биоскопу ”Југославија”, а за Земун га и даље везује Међународни фестивал монодраме и пантомиме који се сваке године током лета организује у овом храму културе.
 
NASLOVNA Dan Pozorišta lutaka Pinokio
 
FOTO1 Dan Pozorišta lutaka Pinokio