ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЗЕМУНА – 22. ОКТОБАР

21. октобар 2016.

 
Дан ослобођења Земуна у Другом светском рату, 22. октобар, обележен је полагањем венаца и одавањем поште ослободиоцима, на платоу код Споменика палим борцима од 1941. до 1945. године.
 
У име Градске општине Земун, венац су положили члан Већа Владимир Костић и заменик начелника Управе Александар Грдинић, у присуству представника градског и општинског одбора СУБНОР-а, борачких удружења, поштовалаца и грађана Земуна.
 
„Данас обележавамо велики историјски датум када је пре седамдесет две године Земун ослобођен од фашизма. Част ми је да у име Општине Земун, која је обновила овај споменик, одам почаст ослободиоцима Београда и Земуна. Не смемо заборавити догађаје који су нас одредили као слободарски народ, као ни појединце, који заслужују да њихова имена носе земунске и београдске школе, насеља, установе и улице,“ рекао је Владимир Костић.
 
Београдска операција представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату. Здружене јединице Народноослободилачке војске и Црвене армије, у тешким борбама од 12. до 20. октобра 1944. године, ослободиле су Београд и велики део Србије. Београдском офанзивом окончана је 1.287 дана дуга немачка окупација Београда, а у ослобађању главног града погинуло је више хиљада бораца и цивила.
 
Борбе за ослобођење Земуна отпочеле су одмах по преласку партизанских и јединица Црвене армије преко Савског моста, 21. октобра 1944. године. После тешких борби, у ноћи између 21. и 22. октобра, ослобођена је Бежанија, а у јутро, 22. октобра, после сламања отпора на аеродрому и код железничке станице, ослобођен је Земун.
 
naslovna
 
slika1
 
slika2
 
slika3