ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГЕОГРАФСКОГ ФАКУЛТЕТА

21. јун 2019.

 

Дан Географског факултета Универзитета у Београду, обележен је 21. јуна свечаном академијом у просторијама Географског факултета у Земуну.

 

Свечаности је присуствовао помоћник председника Градске општине Земун Милорад Радуловић.

 

Присутне званице поздравио је декан факултета др Дејан Филиповић нагласивши да ова важна високошколска установа прослављајући 126 година рада, сведочи о квалитету и континуитету како научно-истрживачког рада и позиционирању у светским академским круговима.

 

Оснивање Географског завода на Великој школи се може сматрати почетком развоја научне географије у Србији и осталим српским земљама. За релативно кратко време захваљујући пре свега Јовану Цвијићу и његовим ученицима српска географска школа се снажно афирмисала заузимајући истакнуто место.

 

Од оснивања до данас београдска школа има водеће место у развоју научне географије и примени научних резултата у различитим подручјима друштвене праксе као што су просторно планирање, урбанистичко планирање, заштита и унапређење животне средине.

 

Обележавању Дана факултета присуствовали су министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић,  представници државних органа, научни и културни радници, професори и други уважени гости.