НОВИ САД – ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ

16. април 2019.

У организацији Туристичког друштва ”Земун” 15. априла у галерији Канцеларије за младе Градске општине Земун о начину кандидовања за Европску престоницу културе и корацима које Нови Сад чини да освоји ову престижну награду говорио је Раде Делибашић, координатор за гостопримство и туризам при Фондацији ”Нови Сад 2021”.

 

Први Град културе, откако је установљен овај вредан европски пројекат, био је главни град Грчке 1985. године, када су Министарским саветом председавали Мелина Меркури и Жак Ланг. У ходу је Пројекат ”релаксиран” те се 1999. године стигло дотле да се за две престонице културе, једну града чланице Европске уније и другу ван ње,  по моделу ”Глазгов” – жељи грађана,  могу кандидовати сви градови са развијеном инфраструктуром и програмима који афирмишу европске вредности, регионалну, националну и локалну сарадњу и умреженост, истакао је Делибашић.

 

Модел Новог Сада, који се од 2017. године озбиљно спрема за титулу европске престонице културе, те је у том смислу испуњавао критеријум по критеријум, умрежио 100 националних, покрајинских и локалних институција, више до 200 хиљада уметника на 178 програма, у којима ће учествовати и Сремски Карловци, Беочин и Ириг, може бити користан и за друге градове и средине са амбицијама кандидата за ову престижну титулу и награду од 1,5 милиона евра. Зато је интересовање земунских културних посленика 15. априла за презентацију Радета Делибашића о корацима ка кандидатури Новог Сада за европску престоницу културе било огромно.