НОСИЛАЦ БОГОЈАВЉЕНСКОГ КРСТА ЗА 2018 – УРОШ РАДУЛОВИЋ

19. јануар 2018.

 
У организацији Градске општине Земун, Српске православне црквене општине Земун и СВЕБОР Савеза Београда, на Богојављење, по 21. пут у Земуну организована је трка у пливању за Носиоца Богојављенског Крста 2018. Овога пута око три стотине учесника из целе Србије, међу којима и две девојке, али и драги гост из далеке Пољске, Јакуб Дубњак, пливали су уз подршку око десет хиљада Земунаца и посетилаца Земуна. Трка је била посвећена вери и јединству у Христу Господу и свим хришћанима који и данас страдају због своје вере, под слоганом ” Олуја – злочин који траје” и у славу и сећање на великог песника Јована Дучића и духовника Светог Николаја епископа Охридског и Жичког.
 
Победник, Урош Радуловић, двадесетогодишњи студент из Београда, одликован је статуом Богојављенског победника, витешким плаштом и медаљом СВЕБОР Савеза Београд са титулом Носилац Богојављенског крста 2018.
 
”Неописив је осећај пливати за Господа, јер ово није такмичење, него част и привилегија за све учеснике”, рекао је Радуловић, тренер пливања и студент Високе здравствене школе у Земуну, који је први допливао до Часног крста, а другу годину учествује у Богојављенском пливању.
 
Архијерејску литургију у Храму Светог оца Николаја служио је Његова светост патријарх српски Господин Иринеј, где је беседио о значају празника и о дану када је Бог објавио Господа Исуса Христа као Спаситеља. Уследио је чин освећења воде, а затим је Патријарх улицама Земуна предводио литију у којој су, поред многобројног верног народа, били председник Градске општине Земун Дејан Матић и заменик председника Градске општине Земун, председник Oрганизационог одбора прославе Богојављења у Земуну Дамир Ковачевић са сарадницима, престолонаследник Александар Други Карађорђевић са супругом принцезом Катарином, директор Српско – руског хуманитарног центра Виктор Гулевич, припадници Команде РВ и ПВО, жандармерије, полиције, ватрогасно-спасилачке бригаде, СВЕБОР Савеза Београда, ученици земунских школа и КУД ”Ћирило и Методије” из Бусија.
 
У име домаћина присутне грађане је поздравио заменик председника општине Земун и председник Организационог одбора прославе Богојављења у Земуну Дамир Ковачевић, који је са поносом истакао да је Земун обновитељ и чувар традиције Богојављенске трке, као и да у духу саборности треба да будемо сложни у грађењу бољег живота за све грађане Земуна, Београда и Србије.
 
Његова светост патријарх српски Господин Иринеј уручио је Богојављенски крст за изузетан допринос у промоцији хришћанског подвига и витештва председнику Организационог одбора светковања Богојављења у Земуну Дамиру Ковачевићу, Њ.К.В. престолонаследнику Александру Другом Карађорђевићу и директору Српско – руског хуманитарног центра Виктору Гулевичу, који се захвалио у име награђених на високом достојанству.
 
Прослави Богојављења у Земуну су присуствовали представници Управе Града Београда, привредни и културни посленици.