МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ

25. јун 2019.

 

У Позоришту лутака ”Пинокио” од 27. до 30. јуна биће одржан 44. Међународни фестивал монодраме и пантомиме, стална манифестација у области културе од значаја за Градску општину Земун, под покровитељством Општине.

Од рекордног броја пријављених представа и пантомима (70), селектори Фестивала Предраг Милетић и Марко Стојановић уврстили су у званичну такмичарску конкуренцију седам монодрама и четири пантомиме, из Србије, Хрватске, Републике Српске, Бугарске, Грузије и Немачке.

Фестивал ће отворити ревија позоришних костима Александре Пецић, које ће понети глумци и пантомимичари, глумица Елизабета Ђоревска, као и перформанс ”Циркусфера”.

Поред промоције нове књиге ”Антологија савремене српске комедије” Радомира Путника, током четири фестивалска дана  одржаће се Други светски конгрес пантомиме, бројне радионице, гостовање Батисте Марсоа, сина светски познатог пантомимичара, дискусије о статусу пантомимичара, утицају високих технологија, на више локација у Београду.

Званични део отвориће Анђелка Прпић монодрамом Небојше Ромчевића ”Шта ме снађе”, и монодрама ”Пјеро” Александра Алиева из Софије.

У част награђених, ван конкуренције Кристина Шиканић ће извести монодраму о животу велике плесачице Исидоре Данкан ”Ја, Исадора”.

О наградама Златна колајна за монодраму ”Маја Димитријевић” и Златна колајна за пантомиму, одлучиваће стручни жири у саставу: глумац Милан Цаци Михајловић, драматург Молина Удовички и театролог Драгана Бошковић, док ће традиционално бити додељене и награда публике Златна колајна ”Синиша Дакић”, Награда за инвентивност и награда ”Љуба Мољац”.