JUBILEJ KULTURNO-UMETNIČKOG DRUŠTVA BATAJNICA

01. decembar 2019.

 

Uz podršku Gradske opštine Zemun, 30. novembra u Operi i teatru ”Madlenianum” održan je jubilarni koncert Kulturno-umetničkog društva ”Batajnica”, povodom 15 godina rada.

 

Događaju su prisustvovali predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić, predstavnici kulturnog i prosvetnog života Zemuna, i mnogobrojni građani.

 

Tom prilikom predsednik Matić rekao je da je veoma važno negovati srpsku tradiciju i poštovati želju, naročito mladih, da kroz igru i pesmu sačuvaju baštinu našeg naroda.

”Gradska opština Zemun podržavajući rad udruženja i kulturno-umetničkih društava, svake godine raspisuje Javne konkurse za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata udruženja, kao i za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulture, tako smo prateći razvojni budžet Vlade Republike Srbije, za narednu godinu predvideli još veća izdvajanja za razvoj kulture u Zemunu. Jedan od važnih projekata koji upravo svedoči o našoj rešenosti da se Zemun ravnomerno razvija u svim oblastima su radovi na rekonstrukciji i adaptaciji objekta u kojem će se nalaziti Dom kulture Batajnica, kao novi prostor za promociju stvaralaštva i kulture po kojoj je ova sredina tradicionalno poznata”, rekao je predsednik Matić.

 

Zvanice u ”Madlenianumu” je dočekivao orkestar KUD ”Batajnica”, a sam program na sceni počeo je igrama iz Timočke krajine, zatim su sledile koreografije iz Studenice, prikaz ”Biljana platno beleše”, ”Promiče momče kroz selo”, ”Pevala je ptica kos”, ”Što imala k’smet Stamena”, ”Hajd na rogalj momče” i svadbeni motivi iz Srema.

Pevačka grupa se predstavila sa spletom pesma sa Kosova, a ansambli su se ređali sa virtuoznim izvođenjem igara iz Gnjilana, okoline Beograda, Pčinja, Crne Trave, i iz Bosilegradskog krajišta, te Vlaškim nadigravanjem.

 

Publika je posebno uživala u muziciranju narodnog i tamburaškog orkestra, koji je pokazao i potvrdio da Kulturno-umetničko drušvo ”Batajnica”, i u igračkom, pevačkom i instrumentalnom izvođenju ne zaostaje za vrhunskim profesionalnim ansamblima.

 

U toku programa uručene su nagrade dugogodišnjim članovima društva, a posebna zahvalnost je upućena Gradskoj opštini Zemun i predsedniku Dejanu Matiću na nesebičnoj pomoći koju Opština pruža u realizaciji programskih aktivnosti batajničkog kulturno-umetničkog društva, na čijem čelu su Mirko i Ružica Mutapčić.