ЈУБИЛЕЈ КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКОГ ДРУШТВА БАТАЈНИЦА

01. децембар 2019.

 

Уз подршку Градске општине Земун, 30. новембра у Опери и театру ”Мадленианум” одржан је јубиларни концерт Културно-уметничког друштва ”Батајница”, поводом 15 година рада.

 

Догађају су присуствовали председник Градске општине Земун Дејан Матић, представници културног и просветног живота Земуна, и многобројни грађани.

 

Том приликом председник Матић рекао је да је веома важно неговати српску традицију и поштовати жељу, нарочито младих, да кроз игру и песму сачувају баштину нашег народа.

”Градска општина Земун подржавајући рад удружења и културно-уметничких друштава, сваке године расписује Јавне конкурсе за финансирање и суфинансирање програма и пројеката удружења, као и за финансирање и суфинансирање програма и пројеката у области културе, тако смо пратећи развојни буџет Владе Републике Србије, за наредну годину предвидели још већа издвајања за развој културе у Земуну. Један од важних пројеката који управо сведочи о нашој решености да се Земун равномерно развија у свим областима су радови на реконструкцији и адаптацији објекта у којем ће се налазити Дом културе Батајница, као нови простор за промоцију стваралаштва и културе по којој је ова средина традиционално позната”, рекао је председник Матић.

 

Званице у ”Мадлениануму” је дочекивао оркестар КУД ”Батајница”, а сам програм на сцени почео је играма из Тимочке крајине, затим су следиле кореографије из Студенице, приказ ”Биљана платно белеше”, ”Промиче момче кроз село”, ”Певала је птица кос”, ”Што имала к’смет Стамена”, ”Хајд на рогаљ момче” и свадбени мотиви из Срема.

Певачка група се представила са сплетом песма са Косова, а ансамбли су се ређали са виртуозним извођењем игара из Гњилана, околине Београда, Пчиња, Црне Траве, и из Босилеградског крајишта, те Влашким надигравањем.

 

Публика је посебно уживала у музицирању народног и тамбурашког оркестра, који је показао и потврдио да Културно-уметничко друшво ”Батајница”, и у играчком, певачком и инструменталном извођењу не заостаје за врхунским професионалним ансамблима.

 

У току програма уручене су награде дугогодишњим члановима друштва, а посебна захвалност је упућена Градској општини Земун и председнику Дејану Матићу на несебичној помоћи коју Општина пружа у реализацији програмских активности батајничког културно-уметничког друштва, на чијем челу су Мирко и Ружица Мутапчић.