JUBILEJ INSTITUTA ZA PREHRAMBENU TEHNOLOGIJU I BIOHEMIJU

29. novembar 2019.

 

Povodom jubileja – 60 godina rada Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu priredio je Svečanu akademiju.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva poljoprivrede, akademska i stručna javnost, mnogobrojni partneri Fakulteta, kao i pomoćnik predsednika Gradske opštine Zemun Milorad Radulović.

Direktor Instituta Miloš B. Rajković, podsetio je da se jubilej Instituta za prehrambenu tehnologiju i biohemiju obeležava u okviru 150 godina inženjerstva u Srbiji i stoleća od osnivanja Poljoprivrednog fakulteta.

Takođe, direktor Rajković je istakao da se Institut sa 60 godina rada ubraja u najstarije institucije u ovoj oblasti na Zapadnom Balkanu, što je ujedno i obaveza da se nastavi sa radom nesmanjenim intenzitetom.

Zanimljiva je činjenica da je davne 1909. rektor Beogradskog univerziteta Đorđe M. Stanojević, na osnovu svoje istoimene knjige, uveo predmet ”Industrija hladnoće”, što je bio prvi predmet predavan na Univerzitetu iz oblasti prehrambene tehnologije.

U okviru programa dodeljeni su ”Zlatni indeksi” studentima prvih generacija, Pohvalnice akademcima sa najvišim prosekom, kao i Zahvalnice za postignute rezultate u naučnim disciplinama i istraživačkom radu.

Takođe najavljeni su naučno – stručni događaji Instituta i održana je panel diskusija na temu ”Prehrambena industrija- nekad i sad, pravci i trendovi”.