ЈОШ ЈЕДНА УСПЕШНА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ У ОПШТИНИ ЗЕМУН

18. децембар 2018.

Акцији добровољног давања крви коју су 18. децембра у фоајеу општинског здања традиционално организовали Градска општина Земун, Служба за трансфузију крви КБЦ ”Земун” и Црвени крст, одaзвао се велики број добровољних давалаца – њих тридесеторо.

 

Крв је дао и председник ГО Земун Дејан Матић, општински функционери, запослени, као и грађани који су се одазвали апелу Службе за трансфузију.

 

”Градска општина Земун је традиционално укључена у све акције које организују Служба за трансфузију крви КБЦ Земун и Црвени крст Земуна. Сваке године организујемо пет акција, а када је потребно спремни смо да организујемо и ванредну акцију за добровољно давалаштво крви. Ова децембарска акција има посебну важност, будући да због празника, повећаног ризика на путевима и временских услова, има више потребе за залихама крви”, рекао је члан Већа Градске општине Земун Владимир Костић, који се захвалио свим добровољним даваоцима и, посебно, онима који су ове године први пут дали крв.

 

Свака здрава пунолетна особа старости до 65 година може бити добровољни давалац, жене на четири, a мушкарци на три месеца.

 

”Више је здравствених добробити по даваоца уколико крв даје редовно: ћелије крви се регенеришу и поспешује се производња црвених крвних зрнаца. Највећа је, ипак, осећај да некоме помажете да оздрави или можда спашавате живот”, саветује специјалиста трансфузиолог Ивана Гајић.