ИЗЛОЖБА ”АЛЕРГЕНЕ БИЉКЕ”

19. септембар 2017.

 
У склопу манифестације ”Дани европске баштине” у новоотвореном простору 18.септембра 2017. године у Косовској 9 изложбу Природњачког музеја ”Алергене биљке” отворили су председник Скупштине градске општине Земун Ненад Врањевац и директор Музеја др Милан Пауновић.
 
„Изложба прати тему овогодишњих Дана европске баштине „Наслеђе и природа – лепеза могућности“ и спаја добро и корисно, јер алергене биљке представљају озбиљан здравствени проблем о којем се грађани додатно на овај начин могу информисати“ – истакао је Врањевац.
 
Аутори изложбе , Мирослав Јовановић, др Марко Несторовић и Александар Стојановић изложили су поред постера, фотографија и моделе поленових зрна, најчешћих узрочника алергија, као и изузетно користан календар полена.
 
Алергене биљке су дрвенасте, коровске врсте, траве, а полинозе највећа неинфективна епидемија 21. века, због чега се поленска кијавица мора стручно лечити да не би прерасле у алергијску астму – упозорила је алерголог КБЦ ”Бежанијска коса” др Драгана Тадић. Посебно, уколико се озбиљно схвате процене Светске здравствене организације да ће у скорије време свако друго дете боловати од алергија.
 
Посетиоци изложбе, која се до 2.октобра може посетити сваког дана од 11до 19 часова, могу се упознати и са ликом и делом првог учитеља и творца алерголошке школе у Србији, академика Владимира Спужића.