ИНСТИТУТ ЗА КУКУРУЗ ОБЕЛЕЖИО ВИДОВДАН

28. јун 2016.

 
Институт за кукуруз ”Земун Поље” обележио је своју заветну славу Видовдан. Светковање је почело литургијом у храму Светог великомученика кнеза Лазара у Земун Пољу, а светковање Видовдана је у присуству многобројних званица настављено у Институту, обредом резања колача.
 
Свечаности су присуствовали председник општине Земун Дејан Матић, члан Већа Владимир Костић и одборник Скупштине општине Земун Ђорђе Дукић. Председник Матић је истакао да је поносан што Земун на својој територији има једну овако важну научно-истраживачку институцију која послује успешно.
 
„Наши грађани имају посебну част што се на територији Земуна налази ова установа светског реномеа, која од свог постанка доприноси афирмацији нових високоприносних, квалитетних хибрида кукуруза и сорти соје домаће производње. Као што смо то чинили и до сада, посветићемо посебну пажњу унапређењу наше веома успешне и плодоносне сарадње и у годинама које су пред нама, на обострано задовољство, а пре свега у интересу грађана“, рекао је председник Матић.
Многобројне званице поздравила је директорка Института др Бранка Кресовић речима да су достигнућа и резултати ове институције на завидном нивоу и да је ”ЗП” водећи бренд на тржишту пољопривредних производа у региону.
 
Институт ѕа кукуруз „Земун Поље“ је водећа установа у земљи у примени научно-истраживачког рада, која се бави стварањем, производњом и увођењем нових високоприносних, квалитетних хибрида кукуруза и сорти соје за различите агроеколошке услове гајења, различите потребе и намене. Основан је 29. септембра 1945, а у наредних 15 година мењао је свој назив и статус неколико пута. Установљен је 1961. године као самостална научна установа под називом Институт за кукуруз „Земун Поље“.
 
naslovna
 
foto1
 
foto2