ИНИЦИЈАТИВА ЗА ОТВАРАЊЕ ПРЕДСТАВНИШТВА РЕГИОНА КНИН У БЕОГРАДУ

08. новембар 2018.

На иницијативу представника Општине Кистање делегацију коју је предводио градоначелник Горан Рељић 8. новембра примили су заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић и секретар Скупштине општине Земун Марко Јанковић.

 

Тема разговора било је оснивање канцеларије представништва региона Книн у Београду, са циљем успостављања што ближе културне, научне, спортске, медијске и, пре свега, економске сарадње. Иницијатива је наишла на позитиван одговор, те ће се у догледно време разговори око отварања канцеларије интензивирати, како би се успоставила сарадња, али и учиниле доступнијим услуге између матице и дијаспоре.

 

”Градска општина Земун ће са своје стране подржати оснивање једне овакве канцеларије за сарадњу избеглих и прогнаних са својих вековних огњишта, како би подстакла повратак и запошљавање свих оних који желе да се врате на своја имања, обнове их и на њима живе. Државни интерес је успостављање добрих међусуседских односа, а општине које су пре 20 година прихватиле највећи број избеглих и прогнаних заједничким снагама ће подржати отварање канцеларије представништва региона Книн, односно Града Книна и општина Кистање, Ервеник и Бискупија у залеђу Шибенско-книнске жупаније”, рекао је заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић.

 

С обзиром на то да је иницијатива наишла на изванредан одјек у оним срединама у Србији које су прихватиле највећи број избеглих и расељених из шибенско – книнског залеђа, а то су општине Стара Пазова, Нови Сад, Обреновац, Сурчин и, пре свих, Градска општина Земун, општински начелник Кистања Горан Рељић је својим домаћинима представио Програм одрживог развоја општине Кистање. Наиме, из средстава фондова Европске уније за развој ове општине биће кроз пројектно финансирање уложено око 20 милиона евра, које ће кроз одрживе пројекте из области пољопривредног инкубатора, саобраћајне инфраструктуре и културно-информативног центра општинска управа инвестирати у развој Кистања и околине. Будући да овом подручју припадају национални паркови изузетних природних и туристичких одлика ”Крка”, ”Корана” и ”Велебит”, који ће, саобраћајно повезани са задарско-шибенским залеђем отворити перспективу развоја регије и у погледу запошљавања.

 

Чињеница да је, како је истакнуто, Кнински регион 1991. године насељавало 40373 становника, а да је за 20 година тај број готово преполовљен (21692) и да већински живаљ и даље чине Срби са учешћем од скоро 70 процената, са новим плановима одрживог развоја пружају шансу за запошљавање и повратак.