ИЛИНДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У ГРМОВЦУ

02. август 2017.

Поводом две деценије од настанка насеља Грмовац и прославе заветне славе Светог Илије, Удружење грађана ”Грмовац” и Српска православна црквена општина овог земунског насеља, 1. и 2. августа, по први пут су организовали ”Илинданске свечаности”.
 
Црквено-народном сабору присуствовали су заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић, члан Већа Гаврило Ковачевић, Његово преосвештенство владика сремски Василије, потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић, народни посланик и председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта и в.д. помоћника директора Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Марко Николић.
 
”Саборовање је дубоко укорењено у српској народној души. Ако завиримо у прошлост видећемо да су се многе важне и преломне националне одлуке управо доносиле на саборима. Овде окупљени на Илиндан ми опет саборујемо, славећи живот и будућност народа. Градска општина Земун улаже велике напоре, у сардњи са Градом и Републиком, како би сваки становник ове велике Општине имао једнаке услове. Како радимо на равномерном развоју Земуна, у будућности нас чекају радови управо у овом насељу где ће сва недостајућа инфраструктура бити изграђена”, рекао је заменик председника Дамир Ковачевић, истичући да храм Светог Илије у Грмовцу представља својеврсни подсетник и велики духовни светионик за све оне који пролазе истим аутопутем којим су својевремено пролазиле колоне српских прогнаника из Хрватске, домаћини данашње славе.
 
После вечерња који је служио владика сремски Василије, приређен је културно-уметнички програм. Програм је почео пригодном здравицом председника Удружења за очување и неговање српске традиције и обичаја ”Прела и посела” Драгише Симића посвећене свим српским јунацима, а затим су наступила културно-уметничка друштва са Косова и Метохије, из Коренице, Добановаца, врсни извођачи народног мелоса.