ХРАМОВНА СЛАВА У БУСИЈАМА

24. мај 2019.

У насељу Бусије, 24. маја, обележена је храмовна слава Светих првих словенских апостола Кирила и Методија. У присуству многобројних верника епископ канадски Митрофан служио је Свету архијерејску литургију, уз резање славског колача.

 
Светковању овог значајног дана за све грађане Бусија присуствовао је заменик председника општине Земун Дамир Ковачевић, као и званице из политичког и јавног живота Србије.

 

Дан Ћирила и Методија, односно Дан словенске писмености и културе, државни је празник који се први пут обележава ове године – на данашањи дан, 24. маја.

 

Словенски просветитељи Ћирило и Методије су оснивачи словенске књижевности и творци првог словенског писма – глагољице. У Цариграду су саставили словенску азбуку од 38 слова и почели да преводе црквене књиге са грчког на словенски. На позив кнеза Растислава отишли су у Моравију да шире веру Христову, а умножене црквене књиге давали су свештеницима који су наставили рад на просвећивању.

 

На Папин позив стигли су у Рим где се Ћирило разболео и умро 869. године. Методије се вратио у Моравију и наставио ширење вере међу Словенима све до смрти 885. године. Његово дело наставили су његови ученици на челу са светим Kлиментом и Наумом који су саставили писмо ћирилица.