ГРАД ОБНАВЉА НОВОГРАДСКУ УЛИЦУ

04. октобар 2018.

Председник Градске општине Земун Дејан Матић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић, члан Већа Града Београда Гаврило Ковачевић, директор Градског Завода за вештачење Владо Секулић, в.д. секретара Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координације односа са грађанима Дарко Главаш, секретар Секретаријата за образовање и дечију заштиту Славко Гак, директор ЈКП ”Београдски водовод и канализација” Драган Ђорђевић, као и представници ЈКП ”Београд пут” и Грађевинског факултета Универзитета у Београду, 3. октобра обишли су оштећене објекте у Новоградској улици у Земуну, међу којима је и вртић ”Пчелица Маја” и у разговору са станарима објеката договорили се о заједничким акцијама како би се овај проблем што повољније решио.

 

Заменик градоначелника Горан Весић је обавестио станаре оштећених објеката да је Градски завод за вештачење урадио свој део посла и да ће у наредном периоду Грађевински факултет урадити пројекте санације за сваку од угрожених кућа. Када стручњаци заврше пројекте санације кућа Град Београд ће помоћи угроженим станарима да санирају своје куће у складу са законом. Дирекција за грађевинско земљиште и ЈКП ”Београд пут” урадиће пројекат санације путева и тротоара, док ће ЈКП ”Београдски водовод и канализација” урадити пројекат санације водоводне и канализационе мреже са инсталирањем комплетног одвода кишне канализације за овај део Новоградске улице.

 

”За 11 угрожених породица које овде живе обезбедили смо интервентну новчану помоћ у висини од три просечне плате, док ће преосталих 15 породица ову помоћ добити у скорије време. Такође, све породице које то желе могу да користе привремени смештај у земунском насељу Камендин. Током санације објеката Град Београд ће обезбедити грађевински материјал и на сваки други начин помоћи како би се смањили трошкови станара”, рекао је Весић, уз напомену да све мора да буде урађено тако да се више никада оваква оштећења не понове.

 

Како би спречили да падавине у наредном периоду не повећају оштећења објеката ЈКП ”Београдски водовод и канализација” ће урадити нивелацију делова Новоградске улице и на тај начин ће омогућити да атмосферске падавине отичу до првог одвода. Несавесни возачи камиона и аутобуса више неће моћи да саобраћају делом Новоградске улице од Добановачке до Цара Душана, јер ће бити постављене саобраћајне препреке.

 

Будући да су оштећења вртића ”Пчелица Маја”, као и куће која се налази поред, веома велика, Град Београд ће обезбедити средства за рушење и накнадно донети одлуку да ли ће се нови вртић градити на истом месту или ће у сарадњи са Градском општином Земун бити опредељена нова локација.

 

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је обећао окупљеним станарима оштећених објеката да ће Град и Општина бити у сталним контактима са њима и организовати састанке кад год је то потребно.