„ДУНАВ НАС СПАЈА“

01. март 2017.

 
Председник Скупштине општине Земун Ненад Врањевац присуствовао је радном састанку „Дунав нас спаја“, који је Градска општина Земун организовала 28. фебруара, у сарaдњи са Туристичким центром Земун.
 
Циљ радног састанка је промоција немачке културе, традиције, образовања, умрежавање са немачким институцијама и цивилним сектором и укључивање Земуна у пројекте са прибрежним земљама. Састанак је усмерен на проширивање сарадње са земљама Подунавља и, у том оквиру, положају и потенцијалима Земуна.
 
Председник Скупштине општине Земун Ненад Врањевац истакао је да је Градска општина Земун увек спремна да подржи пројекте представљања Земуна, као популарне туристичке дестинације, и његовог повезивања са другим земљама. Он је рекао да је Дунав река која не само да повезује државе, народе и културе, већ и непрестано инспирише уметнике.
“Идеја овог пројекта је да све земље које се налазе уз Дунав, разменом искустава, представљањем својих култура, привреде, принципа и начина образовања, стварају нове пројекте и прилике за сарадњу. Очекујемо да ће Земун, који је вековима познат као мултикултурална средина, бити препознат као значајан партнер за учешће у свим пројектима“, рекао је Врањевац.
 
На састанку су се представили Немачка школа у Београду, немачка удружења из Баната, „Дунав центар за компетенције“ и Немачко-српска привредна комора. Одржана је промоција и презентација пројеката, представљен је систем образовања у Немачкој, могућности сарадње са школама на територији Земуна и сагледана потенцијална улагања немачких инвеститора у привреду Земуна.
 
Ученици Музичке школе „Коста Манојловић“, извели су композицију „На лепом плавом Дунаву“ а представници немачких удружења из Баната пригодан културно-уметнички програм. Радном састанку су присуствовали и директори земунских средњих школа као и представници удружења грађана.
 
Дунав је једна од најважнијих водених саобраћајница у Европи. Он повезује најразвијенија пољопривредна и индустријска подручја и окосница је велике регије – Подунавља, у којој живи више од 200 милиона људи. Подунавље чине делови свих земаља кроз које протиче Дунав. Припадају му и четири земље средње Европе, које чине подрегију Подунавске земље, а то су Мађарска, Чешка, Словачка, и Румунија. Све су оне чланице Европске уније.