ДЕЛЕГАЦИЈА БРАТСКОГ ГРАДА ОФЕНБАХА У ЗЕМУНУ

17. август 2017.

 
Делегација братског града Офенбаха борави у радној посети Градској општини Земун у оквиру реализације пројекта ”Партнерства одрживог развоја локалних самоуправа” који спроводи агенција ”Глобални ангажман”, а финансира Савезно министарство за привредну сарадњу и развој суфинансирајућих Савезних покрајина Републике Немачке.
 
Пројектни тим Офенбаха чине Матијас Шулц-Боинг, начелник Одељења за запошљавање, статистику и питања миграције у општини Офенбах на Мајни, Маркус Шенк, начелник Одељења за управљање квартовима и пројект менаџер Јорг Шолман.
 
Њихови домаћини, пројектни тим Градске општине Земун Владимир Костић, члан Већа ГО Земун, Тања Кукобат, координатор пројектног тима и Бранкица Дурковић, начелник Одељења за финансије ГО Земун, упознали су госте са планираним активностима.
 
У четири дана, пројектни тим Офенбаха и Земуна, радиће на усаглашавању методологије остварења циљева одрживог развоја Агенде 2030, са фокусом на инклузију и повећање запослености.
 
Тим ће обићи насеља Камендин 1 и Камендин 2, као и ОШ ”Бранко Пешић”, са циљем анализе стања како би се радило на унапређењу запошљавања теже запошљивих категорија становништва, а нарочито ромске популације.
 
Активности у Земуну су наставак агенде са почетка 2017. године, када је делегација ГО Земун, учествујући на стручном семинару посвећеном остваривању циљева одрживог развоја на локалном нивоу, договорила активности пројекта ”Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе” из области искорењивања сиромаштва, са братским градом Офенбахом.
 
Кроз размену знања и искустава, братске општине ће се у будућности, кроз паралелне пројектне активности, борити за остварење 17 циљева одрживог развоја.
 
У палети циљева одрживог развоја Градска општина Земун нарочиту пажњу усмериће на
одрживи развој економије, привреде и технологије, одрживи развој друштва на бази социјалне равнотеже и на заштиту животне средине, уз рационално располагање природним ресурсима.
 
Један од најважнијих циљева одрживог развоја јесте отварање нових радних места и смањење стопе незапослености, као и смањење родне и друштвене неједнакости маргинализованих група, подстицање запошљавања младих и лица са инвалидитетом, као и других ризичних група.