ДАНИЦА СПАСОВ О КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА

26. фебруар 2016.

 
У организацији Земунске општине 25. фебруара у скупштинској сали општине предавање о узорцима и утицајима климатских промена на Земљи одржала је Даница Спасов из Републичког хидрометеоролошког завода Србије.
 
Ученицима Земунске гимназије, Електротехничке школе ”Земун”, Техничке школе ”Змај”, члановима Општинског савета за пољопривреду и заинтересованим грађанима Спасова је изнела основе научно прихваћене астрономске теорије климе Милутина Миланковића, указујући на циклусе кроз које пролази планета и њихов утицај на климатске промене. Спасова је говорила и о утицају антропогених фактора, који је у модерна времена постао преовлађујући.
 
О каквом и коликом утицају климатских промена је реч сведоче подаци да је 2015. година била најтоплија у периоду од 1850-е, а да је петогодишњи период од 2011-2015-е такође период у којем је измерена највећа просечна темепратура откако се прате хидрометеоролошке прилике у свету.
 
Глобално отопљавање, претварање атмосфере у депонију загађењима насталим у индустријским процесима, повећање тепемпературе, повећање учесталости природних катастрофа метеоролошког и хидролошког порекла најзначаније су последице климатских промена са којима се суочава модерно човечанство.
 
foto, naslovna
 
foto1