ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.

22. септембар 2016.

 
Обележавање манифестације ”Дани европске баштине” у Земуну почело је 20. септембра отварањем изложбе фотографија ”Рестаурација куле у последњих 10 година 2006 – 2016” у Кули на Гардошу.
 
На 336 фотографија приказани су сви радови на рестаурацији ”земунске лепотице”.
 
Секретар Скупштине градске општине Земун Марко Јанковић том приликом је рекао да се тема овогодишње манифестације ”Дани европске баштине”, а то је ”Културно наслеђе и заједнице – живети са наслеђем” најбоље и најлепше управо види на Гардошу где Миленијумска кула одолева времену, живи са заједницом и увек је место окупљања.
 
Миленијумска кула је подигнута 1896. године у средишту најстарије сачуваног утврђења из XIV века, на брду Гардош тик изнад десне обале Дунава. На овом месту могу се пратити трагови насеља од неолита до данас, читавих 7000 година. Кула, која је висока 36м, је сазидана на истуреној тачки узвишења.
Рестаурација куле је почела крајем 2006. године. Рашчишћавањем простора, уклањањем графита, уградњом стакала на прозорима, заменом електро инсталација и улазних врата.
Године 2009. реконструисан је изложбени простор, односно галерија и постављена је прва изложба. Простор видиковца је обновљен 2011. године и отворен за посетиоце. Наредне године радило се на рестаурацији зидова степеништа и кречењу објекта.
Крајем 2014. почињу радови на декоративном осветљену и настављају се радови на платоу око саме куле. Радови на уређењу платоа и паркинг простора завршени су 2015. године.
Рестаурација куле још траје.
 
naslovna kula bastina
 
foto 1 kula bastina
 
foto 2 kula bastina