ДАНИ ЕКОЛОШКОГ ФИЛМА

30. децембар 2019.

 

У оквиру манифестације Дани еколошког филма која je реализована  током новембра и децембра 2019. године одржано је шест пројекција  са пропратним садржајима у земунским основним школама.

 

Дани еколошког филма одржани су у основним школама ”Лазар Саватић”, ”Раде Кончар”, ”Михајло Пупин”, ”Илија Бирчанин”, ”Бранко Радичевић”, ”Сава Шумановић” и у Школи за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић”.

 

Ученицима 5. и 6. разреда су презентовани пробрани мотивациони еколошки садржаји и цртани филмови на теме угрожености и очувања живота на планети Земљи, значаја биолошке разноврсности, утицаја загађења на живи свет и човека.

 

Кроз занимљиве примере симбиозе слона, мимозе и мрава, или  представљањa генетичког диверзитета на примеру различитих отисака прстића деце, ученици су се упознавали са чудесним светом екологије.

Између пројекција кратких филмова водила се жива дискусија и ученици су имали могућност да изнесу своје ставове о односу човека према природи и животној средини.

Ученицима школе ”Вељко Рамадановић” програм је презентован уз опис и појашњење садржаја еко филмова, уз мирис лаванде и бомбоне од еукалиптуса и менте.

 

Директори и наставници пружили су пуну подршку програму еколошке едукације и изразили заинтересованост за континуирану сарадњу, што омогућава обраду различитих еколошких тема на неформалан, неконвенционалан  и интересантан начин.

 

Деца су показала велику мотивисаност да учествују у еколошким манифестацијама и пројектима. Предлагали су нове теме и изразили жељу да и надаље буду укључени у програме које спроводи Градска општина Земун у области заштите животне средине.