ЧУВАРИ ХРИСТОВОГ ГРОБА

03. октобар 2016.

 
Обележавање Дана европске баштине у Земуну завршено је 1. октобра презентацијом древног обичаја чувања Христовог гроба. У Цркви Рођења Пресвете Богородице у Батајници, у организацији Удружења за очување древне традиције Чувари Христовог Гроба, Драган Павловић, председник Удружења одржано је предавање о овом древном обичају.
 
Публици је беседио и Мр Радован Пилиповић, директор Архива Српске Патријаршије и протојереј Јевто Павловић.
 
Харамбаша је објаснио особености ношње која је типично динарског карактера, равна капа, са доминатним металним деловима, односно оклопима, који симболишу, храброст, снагу и бурну историју српског народа на територији Врлике, а и целе Далмације и комплетних Динарских предела.
У наставку програма приказан је филм, а у Храму демонстриран је обичај.
 
Овај обичај, који се по својој аутентичности, сложености и значају посебно истиче, практикује се у Храму Рођења Пресвете Богородице у Батајници сваке године, у време светковања највећег хришћанског празника Васкрсења Господа Исуса Христа, од Великог петка до Васкрса. Обичај је стар четири века и своју пуноћу има у изворишту Хришћанства и чињеници најважнијег догађаја у историји – Васкрсења.
 
У име Градске општине Земун предавању је присуствовао члан Већа Александар Шешељ.
 
Обичај чувања Христовог Гроба, лепотом изображавања обичаја и веровања народа са ових простора, представља део културне баштине света и нематеријалног културног наслеђа човечанства, због чега је и уврштен у Националну листу нематеријалног наслеђа Републике Србије.
 
Културно-туристичка манифестација ”Дани европске баштине 2016” одржава се, по препоруци Савета Европе, под заједничком темом ”Културно наслеђе и заједнице – живети с наслеђем”. Тема се заснива на начелима Оквирне конвенције Савета Европе о вредности културног наслеђа за друштво (Фаро конвенција), која наглашава важну улогу коју имају заједнице у управљању својим наслеђем и окружењем, као и значај културног наслеђа као ресурса одрживог развоја и квалитета живота.
 
naslovna cuvari
 
foto 1 cuvari
 
foto 2 cuvari
 
foto 3 cuvari
 
foto 4 cuvari