БУДИ ПАМЕТАН, ОДГОВОРАН, КУЛТУРАН…ВОЗАЧ

14. јун 2017.

 
Савет Градске општине Земун за безбедност саобраћаја на путевима и Ауто мото савез Београда организовали су прво у низу предавања под називом ”Буди паметан, одговоран, културан…возач”.
 
У Градској општини Земун еминентни предавачи са Саобраћајног факултета професор др Борис Антић и доцент др Далибор Пешић приредили су занимљиво и веома корисно предавање, које се првенствено обраћа младим возачима, али и свим учесницима у саобраћају.
 
Председник Скупштине ГО Земун и Савета за безбедност саобраћаја Ненад Врањевац, нагласио је да Општина Земун континуирано ради у области безбедности саобраћаја, у подизању нивоа саобраћајне културе.
”Наш рад креће од предшколског узраста, до старијих суграђана. Применом адекватне литературе, програмима и акцијама желимо да будемо прва општина која је достигла резултате пројектоване Стратегијом Републике Србије о безбедности саобраћаја, а то је да до 2020. године ниједно дете не погине у саобраћају, да се број погинулих и повређених смањи за 50 одсто. Посебно смо посвећен младим возачима који су, како показује статистика, узрок око 15 одсто саобраћајних несрећа”, истакао је Врањевац и истакао да се развој било које државе може видети кроз ниво достигнутог развоја саобраћајног система.
 
Предавању су присуствовали и секретар Скупштине ГО Земун и члан Савета за безбедност саобраћаја Марко Јанковић, Мирослав Пауновић и Жељко Ћујић из Ауато мото савеза Београда.
 
На популаран и занимљив начин полазницима предавања су предочене све опасности које ”вребају” возача, а пренета су позитивна искуства у превазилажењу небезбедних ситуација.
 
Посебно су обрађене теме: важност везивања сигурносног појаса, зауставни пут возила и поштовање ограничења брзине, последице вожње под утицајем алкохола и опијата.
 
За све полазнике обезбеђене су брошуре, које кроз илустрације, графиконе и текстуални део објашњавају одређене ситуације у саобраћају и значајно су штиво за сваког возача.