БОГОЈАВЉЕНСКО ЗНАМЕЊЕ ЗА ПОЛИЦИЈУ, ЗДРАВСТВО И МЕДИЈЕ

16. јануар 2020.

 

Поводом традиционалне прославе Богојављења у Земуну организациони одбор је приредио свечану седницу на којој су дневним новинама Вечерњим новостима, Политици, Блицу, Куриру и Спортском журналу додељене Златне плакете за допринос у неговању традиције. Златна плакета уручена је и ординацији ”Спортива”, која сваке године са својим тимом пружа бесплатан лекарски преглед пливача и на тај начин доприноси да Богојављенска трка буде безбедна, као и Одреду Жандармерије у Београду. У знак захвалности за очување традиције обичаја прославе Богојављења и наслеђа српске културе уручен је Богојављенски крст Управи саобраћајне полиције -ПУ за Град Београд.

У име домаћина присутне је поздравио заменик председника Градске општине Земун и председник Организационог одбора прославе Богојављења у Земуну Дамир Ковачевић који је подсетио присутне да је Земун обновитељ и чувар традиције Богојављенске трке и позвао грађане да у духу саборности учине овај празник величанственим.  

Покретач Богојављенског пливања у Земуну и старешина СВЕБОР Савеза Цвјетко Стевановић се захвалио медијима на континуираној популаризацији Богојављенског пливања која доприноси да сваке године има све више учесника, суорганизаторима Градској општини Земун и храму Светог оца Николаја Мирликијског на неговању традиције, као и свим институцијама и појединцима који доприносе да манифестација протекне у најбољем реду.

Обнова свете богојављенске традиције почела је у Земуну 1997. године када је група ентузијаста окупљена око СВЕБОР Савеза, уз благослове тада старешине манастира Светог архангела Гаврила у Земуну, а данас умировљеног епископа милешевског Филарета и угледног теолога покојног проф. др Радована Биговића, запливала у хладном Дунаву за часни крст. Захваљујући иницијативи СВЕБОР Савеза Београда, Градске општине Земун и храма Светог оца Николаја, које 23 године баштине овај црквено-народни обичај, богојављенско пливање је постало део опште традиције српског народа, а Земун је добио Богојављенски плато и статуу Богојављенског пливача.