БОГОЈАВЉЕЊЕ У ЗЕМУНУ

19. јануар 2016.

 
У организацији Градске општине Земун, Српске православне црквене општине Земун и СВЕБОР Савеза Београда, на Богојављење, по 19 пут у Земуну организована је трка у пливању за Носиоца Богојављенског Крста 2016. Овога пута, 280 учесника пливало је уз подршку око петнаест хиљада Земунаца и посетилаца Земуна. Трка је била посвећена вери и јединству у Христу Господу и свим хришћанима који и данас страдају због своје вере, као и очувању свих српских светиња, а посебно заштити Грачанице, Богородице Љевишке, Пећке патријаршије и Високих Дечана.
 
По четврти пут откада се организује богојављенска трка у хладном Дунаву најбржи је био Дејан Димитријевић, носилац Богојављенског крста 2008., 2012. и 2014. године.
 
У трци ”Богојављење 2016.” учествовале су и три девојке, као и пливачи из целе Србије, Републике Српске и дијаспоре.
 
Архијерејску литургију у цркви светог оца Николаја служио је Његова светост патријарх српски Г.Г. Иринеј, где је беседио о значају празника и о дану када је Бог објавио Господа Исуса Христа као Спаситеља. Уследио је чин освећења воде, а затим је Патријарх улицама Земуна предводио литију у којој су, поред многобројног верног народа, били председник Градске општине Земун Дејан Матић и заменик председника Градске општине Земун и председник организационог одбора прославе Богојављења у Земуну Дамир Ковачевић са сарадницима, престолонаследник Александар Други Карађорђевић, припадници Команде РВ и ПВО, жандармерије, полиције, ватрогасно-спасилачке бригаде, СВЕБОР Савеза Београда, ученици земунских школа и КУД ”Петрова гора – Кордун”.
 
Пред почетак Богојављенске трке Његова светост патријарх српски Г.Г. Иринеј је у знак благодарности за истрајност у организовању такмичења у пливању за часно звање Носилац Богојављенског Крста уручио Грамату старешини СВЕБОР Савеза Београда Цвјетку Стевановићу.
 
У спомен на жртве новосадског погрома из 1942. године старешина СВЕБОР Савеза Београда Цвјетко Стевановић спустио је ледени крст у Дунав, а у знак подршке српским ватерполистима, који на Европском првенству у ватерполу бране титулу шампиона, бачена је лопта.
 
У име домаћина присутне грађане је поздравио заменик председника општине Земун и председник Организационог одбора прославе Богојављења у Земуну Дамир Ковачевић, који је са поносом истакао да је Земун обновитељ и чувар традиције Богојављенске трке, као и да у духу саборности будемо сложни у грађењу бољег живота за све грађане Земуна, Београда и Србије.
 
Победник, Дејан Димитријевић одликован је великим стајаћим крстом, витешким плаштом и медаљом СВЕБОР Савеза Београд са титулом Носилац Богојављенског крста 2016.
 
Прослави Богојављења у Земуну је присуствовала изасланица председника Републике Србије Станислава Пак, као и представници Управе Града Београда, привредни и културни посленици.
 
Овогодишњи промотер пливања за часно звање Носиоца Богојављенског крста је мр Слободан Радуловић, аутор књиге ”Вујански крст патријарха Павла”, која је уручена победнику.
 
naslovna BOGOJABVLJENJE
 
Bogojavljenje1
 
Bogojavljenje2
 
Bogojavljenje 4
 
Bogojavljenje 5
 
Bogojavljenje 6
 
DSC_3159