ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА ОД СТРАДАЊА СЕДАМ ЗЕМУНСКИХ ПЛАНИНАРА

02. фебруар 2023.

 

Земунци се и данас са тугом сећају планинарске трагедије на Бјелашници. У тој незапамћеној снежној олуји, 2. децембра 1962. године, животе су изгубили планинари  спортске секције ”Наша крила” из Земуна и планинарског друштва ”Жељезничар” из Сарајева, Земунци Зоран Иванишин (19), Слободан Вујинац (18), Никола Кожух (16), Александар Крњешевац (15) и Анђелко Сабо-Пешић (15) и Сарајлије браћа Синиша (18) и Зоран (16) Творић. Трагедију су преживели Миодраг Првановић, браћа Војислав и Бранко Матић и Рифат Хасечић.

 

”Разбила нас је и разнела снежна олуја, прекинула дивну младост и дружење које је било толико чисто, истинско и лепо да се ближи скоро нестварном”, навео је 2012. Бранко Матић у писму, објашњавајући детаљно шта се тог дана догодило.

 

У част погинулих планинара сваке године се организује Меморијални поход. Учесници долазе до споменика који је подигнут на месту ове највеће планинарске трагедије на простору бивше Југославије, где се полажу венци и одаје пошта настрадалима.

 

Овај поход је организован сваке године све до 1992. године када је прекинут због рата. Након завршетка сукоба сарајевско Хрватско планинарско друштво – ”Бјелашница – 1923” и београдски Планинарски клуб ”Железничар” обновили су овај меморијал, који од тада добија на масовности.

 

У спомен на погинуле Земунце, подигнута је гробница на Земунском гробљу. Такође, бивша улица Жарка Зрењанина на Ћуковцу у Земуну од 2004. године носи име Седам земунских планинара.