ШАХОВСКИ ”КОСМОПОЛИТЕН” ИЗ ЗЕМУНА

08. јул 2021.

За само четири године излажења, земунске ”горе лист”, земунски производ ”American chess magazine” успео је да постане престижни шаховски двомесечник, који се нестрпљиво чека из штампарије. На себе је скренуо пажњу чим се нашао у рукама шаховских велемајстора, који су му били и најбоља реклама, те је тако од 2017. године до данас, из лета у лето овенчан ласкавом наградом Шаховских новинара Америке за најбољи шаховски магазин у свим категоријама: за интервју, локалну такмичарску репортажу, шаховску анализу, едукацију, личну причу о успеху, први чланак, колумну.

Иза ове штампаног успеха из снова стоји уиграна екипа коју предводи наш познати мајстор ФИДЕ и дугогодишњи спортски уредник и новинар Јосип Ашик. Магазин од материјала са свих меридијана и врхунских сарадника ”пакују” и опремају у дизајн популарних и читаних life style часописа формата ”Космополитена”, ”Ролингстона” и ”Опре” мајстори из Земуна, где се и штампа.

”Идеја нам је била да и од шахиста и шаха направимо светски популарну дисциплину, јер, реално, за шаховске велемајсторе сви знају, само што нису имали своју ревију, своју штампу која би их и представила како заслужују. Тржиште у Србији је премало, те се префикс ”амерички” у имену магазина наметнуо као право решење, које је погодило циљну групу”, делић тајне успеха открива Јосип Ашик.

Наравно да као власник магазина Ашик жели да се и Београд нађе на насловној страни, а с обзиром на то да се у престоници управо одржава међународни шаховски турнир ”Serbia open 2021”, оцењен као највећи у Европи,  на који се, између осталих,  пријавило 50 светских велемајстора, сва је прилика да ће победници промовисати земљу домаћина, односно главни град.

”Тајна је и у увезивању – то су тајне заната – насловна страна 19. броја ”American chess magazine” са харизматичном Ањом Тејлор Џој  која у популарној серији ”Дамин гамбит” игра Бет Хармон винула нас је у ”звездану” штампу, у рангу ”Космополитена”. Неочекивано, у следећем је то успела једна прича о уласку у свет шаха…”, о магији којом магазин осваја читалачку публику широм енглеског говорног подручја говори Ашик.

Оно што се у колоквијалном говору помиње као ”Земунска школа шаха” којој припадају бројни велемајстори из Земуна могло би, такође, да се нађе на страницама читаног шаховског магазина. Јер у свету глобалних комуникација и светска шаховска сцена је ”на длану”, а пробрана циљна група шахиста и заљубљеника у ову древну игру велемајсторе доживљавају на нови начин – као звезде достојне и славе и части.

Упркос чињеници да је званична адреса ”American chess magazine” у Тексасу, тамо је само поштанско сандуче, а права редакција, где се новина пише и штампа је у Земуну.