ЧИШЋЕЊЕ ЗЕМУНСКЕ ТВРЂАВЕ

25. фебруар 2021.

Екипе ЈКП ”Градска чистоћа” су уредиле зидине тврђаве на Гардошу,плато око Миленијумске куле и околно степениште.

Градска општина Земун апелује на суграђане и све посетиоце овог симбола Земуна, да не бацају ђубре, не остављају отпатке и руинирају на било који начин ово јединствену историјску целину.

Земунска тврђава је споменик културе, један од првих утврђених у нашој земљи 1946. године. Стручњаци из Завода за заштиту споменика културе Раде Мрљеш и Ивана Конта су урадили пројекат комплетне реконструкције тврђаве,  који је реализован крајем 2019. године.

 

Циљ израде овог пројекта био је да се остаци бедема Земунске тврђаве консолидују и рестаурирају у оној мери колико постоје поуздани подаци о њеном изгледу, али и да се афирмише један од најлепших видиковаца у Београду. Такође је важно да се кроз презентацију културног добра препозна основни облик цитаделе, као и њена форма. Обнова Земунске тврђаве је чин очувања идентитета старог Земуна.

 

Кроз историју тврђава је била симбол моћи, осматрачница и видиковац. У народу је позната и као Кула Сибињанин Јанка – у спомен на мађарског великаша Јаноша Хуњадија, витеза, принца намесника и борца против Турака, опеваног у српским народним песмама, чији се споменик налази на Земунском кеју.